Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výbuch v chemickej továrni v Česku: Hlásia zranených, sú medzi nimi aj hasiči

Výbuch v chemickej továrni. Zobraziť galériu (4)
Výbuch v chemickej továrni. (Zdroj: FB/ HZS Ústeckého kraje)

LOVOSICE - V areáli chemickej továrne v meste Lovosice na severozápade Česka došlo k výbuchu. Hlásili ho v priestoroch spoločnosti Preol a podľa hovorcu záchrannej služby boli na mieste traja zranení, informoval v nedeľu neskoro večer server Novinky.cz.

Na mieste zasahovalo osem jednotiek hasičov a 20 vozidiel. Hasiči podľa svojho hovorcu prerušili chladenie budovy po rozhodnutí statika, podľa ktorého hrozilo zrútenie konštrukcie. Výbuch spôsobil únik hexánu a podľa informácií hlavného technológa nebolo možné vylúčiť ďalšiu explóziu.

 

 

Záchranné zložky dostali oznámenie o udalosti pred 23.00 h. Najvážnejšie zraneného prepravil vrtuľník do popáleninového centra nemocnice v Prahe. Leteckí záchranári previezli aj stredne ťažko zraneného do nemocnice v Ústí nad Labem, pričom ďalšieho zraneného transportovali do nemocnice v okresnom meste Litoměřice.

Výbuch v chemickej továrni.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ HZS Ústeckého kraje)

Výbuch v areáli chemickej továrne zranil troch hasičov

Explózia v areáli chemickej továrne v Lovosiciach zranila troch členov podnikovej hasičskej jednotky, ktorí zasahovali pri požiari. Jedného z nich musel s ťažkými zraneniami transportovať do nemocnice vrtuľník. Informoval o tom spravodajský portál ČT24. Záchranné zložky dostali oznámenie o incidente v spoločnosti Preol v pondelok večer.

"Okolo 21.00 h bola privolaná podniková hasičská jednotka k požiaru kabeláže. To sa potvrdilo, avšak pri odchode z miestnosti došlo k výbuchu a k zraneniu zasahujúcich hasičov. Plechy z budovy odleteli až k železnici, ktorá je vedľa a, bohužiaľ, do nich narazil aj motorový vlak," opísal incident hovorca Hasičského a záchranného zboru Ústeckého kraja Milan Rudolf.

V areáli spoločnosti zasahovalo celkovo 12 jednotiek hasičov, ktorí vyhlásili tretí stupeň poplachu. Ráno na mieste zostalo sedem jednotiek, ktoré budovu ochladzovali. Do ovzdušia podľa nich žiadne jedovaté látky neunikli.

Príčinou explózie bola zrejme porucha na separátore repky. V hale explodoval vysoko horľavý hexán, používaný pri lisovaní tejto plodiny. Linka bola v čase havárie odstavená, povedal pre ČT24 hovorca.

Firma Preol sa zaoberá spracovávaním repkového oleja. Podľa spravodajského servera Seznam Zprávy ide o najväčšieho výrobcu biopalív v Česku. Spoločnosť patrí do skupiny Agrofert, ktorú založil český premiér Andrej Babiš.

Výbuch v chemickej továrni.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ HZS Ústeckého kraje)

Viac o téme: VýbuchČeskoZraneníChemická továreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu