Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ťažko zranená Silvia (14) sa prebudila po údere tornáda: FOTO Dojemný odkaz rodine

Silviu museli uviesť do umelého spánku Zobraziť galériu (4)
Silviu museli uviesť do umelého spánku (Zdroj: Donio.cz)

PRAHA – Tornádo, ktoré prednedávnom zdevastovalo niekoľko obcí na juhu Moravy, silne zasiahlo aj rodinu Mackových. Ničivý živel im vzal strechu nad hlavou aj predajňu potravín. Štrnásťročná Silvia v tom čase sedela v autobuse, ktorý taktiež zdemolovalo tornádo. Dievčinu ratoval vrtuľník. S ťažkými zraneniami ju hospitalizovali v jednej z nemocníc vo Viedni. Silvia sa prebrala po týždni od nešťastia. Svojej rodine poslala dojemný odkaz.

Silvia smerovala domov do Moravskej Novej Vsi z Hodonína, keď udrelo tornádo. Autobus, v ktorom cestovala, odhodilo o 30 metrov ďalej a z vozidla ostal vrak. Ako informoval Blesk.cz, tínedžerka utrpela veľmi vážne zranenia. Ide o zlomeniny, rozdrvené kosti na nohách a rozbitú hlavu.  

Silviina matka Irena bola v čase tornáda doma. Pre Seznam Zprávy opísala zažitú hrôzu. Keď im vietor odniesol strechu, v rohu miestnosti vlastným telom kryla malého syna. „To sa nám už začínali zdvíhať stropy. Strašne som sa bála, že tam umrieme,“ povedala serveru.

Ťažko zranená Silvia (14)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Donio.cz)

Čítajte aj: Statočná Bára nadchla celé Česko: Autobus zasiahlo tornádo! Napriek ťažkým zraneniam išla privolať pomoc

Irena sa okrem toho bála aj o Silviin život. Nevedela totiž, kde sa jej dcéra práve nachádza, telefón jej totiž nebrala. Žena preto nasadla na bicykel a vybrala sa ju hľadať. Autobus nevidela, kričanie Silviinho mena nepomáhalo, rovnako ani pýtanie sa okoloidúcich. Nakoniec autobus zazrela. „To bolo hrozné. Nedalo sa ani spoznať, že to bol autobus. Ležali tam vedľa seba dvaja ľudia. Len som sa triasla a chcela som nejako pomôcť. Nesmela som ale na Silvinku ani siahnuť. Keď ma uvidela, tak jej prvé slová boli: ‚Maminka, ja už nikdy nepôjdem žiadnym autobusom. Už nikdy nikam nepôjdem.‘ Keď ju premiestňovali na nosidlá, kričala od bolesti,“ opísala Irena webu.

Ťažko zranená Silvia (14)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Donio.cz)
 

Dievčinu letecky transportovali do nemocnice vo Viedni. Portál pripomína, že české vrtuľníky nemohli kvôli nepriaznivému počasiu vzlietnuť. Silvia ležala v umelom spánku. Vo štvrtok, týždeň po prírodnej katastrofe, ju lekári prebudili. „Museli pri nej stáť anjeli strážni. Keď som ten autobus zbadala, tak som si myslela, sa idem pozrieť na dieťa, ktoré tam už nie je,“ dodala na záver Irena.

Dojemný odkaz z nemocničného lôžka

Po tom, ako sa Silvia prebrala z umelého spánku, svojej rodine cez kameru adresovala niekoľko slov. „Ahoj, ako sa všetci máte?“ opýtala sa na úvod. Denník podotýka, že Silvia bola ešte pod vplyvom liekov. Zverila sa, že o chvíľku príde domov. „Tak dobre,“ pripustila s úsmevom s tým, že ešte nevie, kedy sa táto chvíľa nastane. Dojatá rodina aj tak zverejnila dcérin pozdrav na sociálnej sieti.

Ťažko zranená Silvia (14)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Donio.cz)

Rodina Mackových prišla kvôli tornádu o dom i predajňu. Staršia sestra zraneného dievčaťa Viktória (18) má navyše onkologické problémy. Rodina dočasne býva u svojich príbuzných v Lanžhote. Pani Miroslava vytvorila pre Mackových finančnú zbierku na platforme Donio.cz.  

Viac o téme: RodinaTornádoČeskoSpoveďMorava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu