Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Posledná popravená žena v Československu: Olga (†23) si zabitím ôsmich ľudí podpísala rozsudok smrti!

Olga Hepnarová
Olga Hepnarová (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Olga Hepnarová, ktorá sa narodila 30. júna 1951 v Prahe, sa stala poslednou ženou popravenou v Československu, na šibenici skončila v marci 1975 kvôli zabitiu ôsmich ľudí. Svoj čin, pomstu spoločnosti ktorá ju nechápala, spáchala v júli 1973, keď nabehla nákladným autom do ľudí čakajúcich na električkovej zastávke pri pražskom Strossmayerovom námestí. Počas vyšetrovania sa síce vyskytli pochybnosti o jej duševnom zdraví, nakoniec ale dostala trest smrti.

Najbrutálnejšia vrahyňa v dejinách Slovenska: Irena (43) odťala mužovi hlavu a pohodila ju vo vlaku!

Hepnarová pochádzala z dobre situovanej rodiny, jej otec pracoval v banke, matka bola zubná lekárka. Na základnej škole patrila k výborným žiakom, už vtedy ale nevychádzala s ostatným deťmi z triedy. V neskorších rokoch si prestala rozumieť s rodičmi a okolím, nasledovali problémy s nadväzovaním kontaktu s ľuďmi. Ako trinásťročná sa pokúsila o samovraždu a necelý rok strávila v psychiatrickej liečebni. Podľa ľudí, s ktorými prišla do kontaktu, bola zvláštna: málovravná, uzavretá a bez priateľov.

Vyučila sa za knihárku, v obore ale nepracovala a postupne vystriedala niekoľko zamestnávateľov, naposledy bola vodičkou v Pražských komunikáciach. Šoférovanie Olga Hepnarová milovala, podobne ako svoj trabant, ktorý tesne pred činom zhodila zo skaly. "Chcela som sa pomstiť celej spoločnosti, vrátane mojej rodiny, lebo všetci sa ku mne správajú nepriateľsky," vyhlásila pred súdom Hepnarová, ktorá sa inokedy označila za "otloukánka" a štylizovala sa do úlohy akejsi hovorkyne podobných ľudí.

Súdni znalci u Hepnarovej diagnostikovali poruchu osobnosti, konštatovali však, že netrpí duševnou chorobou a je za čin plne zodpovedná. V apríli 1974 ju Mestský súd v Prahe uznal vinnou a odsúdil na smrť. Verdikt následne potvrdili aj odvolacie súdy, žiadosť jej matky o milosť prezident zamietol. Dvadsaťtriročná vrahyňa bola popravená 12. marca 1975. Tesne pred exekúciou v pankráckej väznici sa psychicky zrútila. Kládla odpor a na šibenicu ju zriadenci museli doslova dovliecť.

Olgou Hepnarovou sa o tri dekády neskôr podľa vlastných slov nechal inšpirovať lesný vrah Viktor Kalivoda, ktorý v roku 2005 vraždil v lesoch pri Brne a na Kladensku. Doživotný trest si odpykával vo Valdiciach na Jičínsku, kde v septembri 2010 spáchal samovraždu. V marci 2016 mal premiéru oceňovaný film Ja, Olga Hepnarová.

Viac o téme: PopravaTrest smrtiOlga Hepnarová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu