Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce! Hodinu pred birmovkou v kostole vybuchla bomba, zranili sa dvaja ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KINSHASA - Improvizovaná nálož vybuchla v nedeľu v katolíckom kostole v meste Beni na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), bývalého Zairu. Bomba explodovala len hodinu po tom, čo sa tam konala sviatosť birmovania detí, približuje agentúra AFP.

Náčelník mestskej polície pre francúzsku tlačovú agentúru spresnil, že k výbuchu došlo okolo 06.00 h miestneho času (06.00 h SELČ). Experti misie Organizácie Spojených národov v Konžskej demokratickej republike (MONUSCO) uviedli, že išlo o podomácky vyrobenú trhavinu určenú na prepadovú taktiku boja. Bezprostredne nebolo známe, či pri explózii niekto zahynul alebo utrpel zranenia.

Začiatkom tohto roka prišlo v tej istej oblasti na východe KDR o život 25 ľudí. Za útokom stála vtedy pravdepodobne ugandská islamistická vzbúrenecká organizácia Spojené demokratické sily (ADF). Vo východnej časti niekdajšieho Zairu pôsobí už viac ako tri desaťročia. Jej bojovníci od roku 2019 zabili v provincii Severné Kivu pri hraniciach s Ugandou okolo 800 civilistov. V Severnom Kivu leží aj mesto Beni, dejisko nedeľného výbuchu v katolíckom kostole.

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri výbuchu improvizovanej nálože, ktorá vybuchla v nedeľu v katolíckom kostole v meste Beni na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), bývalého Zairu. Bomba explodovala len hodinu predtým, ako sa tam mala konať sviatosť birmovania detí, približuje agentúra AFP.

Náčelník mestskej polície pre francúzsku tlačovú agentúru spresnil, že k výbuchu došlo okolo 06.00 h miestneho času (06.00 h SELČ). Experti misie Organizácie Spojených národov v Konžskej demokratickej republike (MONUSCO) uviedli, že išlo o podomácky vyrobenú trhavinu určenú na prepadovú taktiku boja.

Generálny vikár miestnej diecézy spresnil, že bomba vybuchla v čase, keď do kostola začali hromadne prichádzať ľudia, aby sa zúčastnili na birmovaní, a jej explózia si vyžiadala dvoch zranených.

"(Atentátnici) si vybrali za svoj cieľ veľký dav, kde boli deti, ich rodičia i ďalší veriaci, schádzajúci sa na slávnosť birmovania," povedal vikár pre AFP.

Išlo vôbec o prvý prípad, čo sa v Beni stal terčom priameho útoku kostol patriaci katolíckej cirkvi, najväčšej cirkevnej obci v meste. V tomto regióne, patriacom k provincii Severné Kivu, operuje ugandská islamistická vzbúrenecká organizácia Spojené demokratické sily (ADF). Tá podľa predstaviteľov tamojšieho biskupstva zabila od roku 2013 už približne 6000 ľudí.

páchanému touto organizáciou. Jeden imám bol zabitý priamo v mestskej mešite a druhý krátko po skončení moslimských bohoslužieb.V máji tohto roka zastrelili členovia ADF v Beni dvoch imámov, ktorí otvorene vystupovali proti násiliu

ADF má základne v džungli v okolí Beni, odkiaľ začala v novembri 2019 podnikať útoky na mesto a odvtedy jej militanti zabili stovky civilistov. Spojené štáty v marci vyhlásili, že ADF je napojená na teroristickú skupinu Islamský štát (IS).

Viac o téme: KostolVýbuchBombaKDRBirmovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu