Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Desivé zábery spúšte: Silná búrka v Čechách! Pozor, úradovali aj na Slovensku

Búrka sa blíži na Slovensko Zobraziť galériu (5)
Búrka sa blíži na Slovensko (Zdroj: SHMÚ)

PRAHA - Aktuálne vznikajú silné búrky na celom Záhorí a smerujú ďalej nad Podunajskú nížinu, Hornú Nitru aj Považie. Búrky prinášajú silný nárazový vietor aj intenzívne zrážky!

Vzhľadom na nepriaznivé počasie bola prerušená aj vlaková doprava na úseku Veľké Leváre - Sekule. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko na svojom Twitteri.

Búrky sa presúvajú na slovensko

Cez západ Slovenska sa aktuálne presúva výrazný búrkový komplex, Očakávať môžeme prívalové zrážky a silný nárazový vietpr. Očakávať však môžeme aj búrky. Silné búrky sa však dnes nevyskytujú len na západe ale zaznamenať sme ich mohli aj na severe Slovenska. Búrky sa ocitli v Likavke ale aj na Orave. Na Liptove sa začalo blýskať už pred 14:30h, kdežto v Námestove sme mohli počuť silné hrmenie až od 18:00.

Desivé zábery spúšte: Silná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia v Čechách varovali pred búrkami

Meteorológovia varovali pred búrkami, ktoré môžu byť v Čechách. Prívalový dážď, nárazový vietor i krupobitie môžu spôsobiť problémy v doprave a energetike, škody na majetku a rozvodnenie menších riek. Prvé búrky sa objavili už v noci na dnes na západe Čiech, ďalšie môžu počas dneška doraziť do zvyšku krajiny. Búrkové obdobie, ktoré ukončí terajšie horúce a suché počasie, bude pokračovať zrejme až do piatku.

Najsilnejšie a najnebezpečnejšie budú búrky, ktoré zasiahnu západnú polovicu ČR v noci na utorok. Výstraha s vysokým stupňom nebezpečenstva platí pre všetky české kraje a Vysočinu od utorkovej polnoci do 10:00, vyplýva z informácií na webe Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Očakáva sa ojedinelý výskyt silných búrok s prívalovými zrážkami okolo 50 milimetrov, nárazy vetra približne 80 kilometrov za hodinu a krúpami. Tieto intenzívne zrážky môžu lokálne zdvihnúť hladiny najmä menších vodných tokov," upozornili meteorológovia.

Desivé zábery spúšte: Silná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Radar.bourky.cz)

Hasiči majú v Olomouckom kraji bezmála 40 výjazdov

Bezmála štyri desiatky výjazdov evidujú dnes popoludní kvôli búrkam hasiči v Olomouckom kraji, kde odstraňujú hlavne popadané stromy z ciest a elektrického vedenia. Vo Vyšehoří na Šumpersku spadnuté stromy okrem elektrických drôtov poškodil aj rodinný dom. Povedala to hovorkyňa hasičov Lucie Balážová, podľa ktorej už búrky v kraji postupne ustávajú a situácia sa upokojila.

Silné búrky popoludní zasiahli najprv Jesenicko a Šumpersko, potom sa presunuli nad Olomoucko, Přerovský a Prostějovská. "Riešime popadané stromy na komunikácie a drôty elektrického vedenia," uviedla Balážová.

Hasiči popoludní odčerpávali vodu zo zatopenej garáže v Zábřehu na Šumpersku, kde voda zaliala aj zaparkované auto. "Tiež sme zabezpečovali odtrhnutú strechu na šatniach u ihrisko v Odrlicích na Olomoucku," uviedla Balážová. V Zábřehu kvôli silnému vetru uletel altánok a zostal visieť v treťom poschodí domu, z ktorého ho hasiči dali dole.

Viac o téme: ČeskoBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu