Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA chcú zaviesť nové sankcie pre Rusov: Súvisia s otrávením Alexeja Navaľného

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

WASHINGTON - Spojené štáty sa chystajú zaviesť proti Rusku nové sankcie v súvislosti s otrávením ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. V nedeľu to uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, informovala agentúra AFP.

"Pripravujeme ďalší balík sankcií týkajúcich sa aj tohto prípadu," uviedol Sullivan pre televíziu CNN a dodal, že USA budú naďalej vyvíjať tlak na Rusko v súvislosti so "škodlivými ruskými aktivitami". Sankcie podľa Sullivana zavedú vtedy, keď sa USA uistia, že "trafili správne ciele". K tomuto vyhláseniu došlo len štyri dni po summite ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Joe Bidena v Ženeve.

Navaľnyj (44) skolaboval a upadol do kómy vlani 20. augusta na palube lietadla z Tomska do Moskvy. Piloti urgentne pristáli v sibírskom meste Omsk, kde Navaľného hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia. O dva dni, 22. augusta, povolili lekári jeho prevoz špeciálnym lietadlom do Nemecka, kde sa liečil v berlínskej klinike Charité. Z nemocnice ho prepustili 23. septembra. Navaľnyj z otravy obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera.

V januári po návrate z Nemecka späť do vlasti Navaľného zatkli na moskovskom letisku. Moskovský súd následne vo februári rozhodol, že počas pobytu v Nemecku Navaľnyj porušil podmienky podmienečného prepustenia v kauze starého prípadu sprenevery, ktorý sa všeobecne považuje za politicky motivovaný. V súčasnosti si tento najvýraznejší kritik Kremľa odpykáva 2,5-ročný trest vo väzení vo Vladimirskej oblasti.

Viac o téme: OtrávenieSankcieRuskoUSAAlexej Naľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu