Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Čech (38) púta pozornosť: Protest proti Putinovi v Ženeve, na hrudi má tetovanie s Navaľným!

Petr Pavelec Zobraziť galériu (4)
Petr Pavelec (Zdroj: Twitter/Petr Pavelec)

ŽENEVA - Český fitness tréner Petr Pavelec sa v utorok vo švajčiarskej Ženeve zúčastnil demonštrácie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý sa tu v stredu zíde so svojim americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Pozornosť médií vzbudil najmä portrétom väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navalného, ​​čerstvo vytetovaným na svojej hrudi.

Hrozivá PREDPOVEĎ vojenského experta: Putin je podľa neho v pokušení rozpútať vojnu

Vyzlečený do pol tela bol Čech medzi niekoľkými desiatkami stúpencov popredného ruského kritika Kremľa, ktorí deň pred ostro sledovaným summitom zorganizovali protest na jednom zo ženevských námestí, uviedla agentúra AP. Prítomných bolo podľa nej zrejme viac novinárov než samotných účastníkov demonštrácie.

"Predtým som robil fitness modela. Investovať celý život do bicepsov je ale k ničomu. Chcem radšej upozorniť na osud Navaľného a ďalších obetí vrchného tyrana Vladimira Putina," citoval Pavelca švajčiarsky denník Solothurner Zeitung. Pred dvoma dňami kvôli tomu podstúpil osemhodinovú bolestivú tetovaciu procedúru.

VIDEO Čech (38) púta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Magali Girardin/Keystone via AP)

K činu prinútil 38-ročného Čecha žijúceho v Ženeve najnovší vývoj v Rusku. Podľa neho ruský súd - zrejme s požehnaním Kremľa - rozhodol, že všetci prívrženci Navaľného sú okamžite podozriví z terorizmu a vystavujú sa tým dlhoročnému väzeniu, ak neprestanú s politickým aktivizmom.

Navaľnyj bol zadržaný po otrave novičokom

Sám Navaľnyj si odpykáva 2,5 roka dlhý trest väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku. Polícia ho zadržala tento rok v januári po jeho návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy. Svoje väznenie označuje Navaľnyj za politicky motivované, otravu nervovo-paralytickou látkou novičok rovnako ako rad krajín pripisuje ruským bezpečnostným zložkám.

VIDEO Čech (38) púta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Magali Girardin/Keystone via AP)

"Putin stratil všetky zábrany. Je jedom pre zvyšok sveta. To, že sa Navaľnyj dobrovoľne vrátil z nemeckého exilu do Ruska, potom čo ho Putin chcel otráviť, na mňa zapôsobilo," dodal Pavelec. "Rusi sú ako ja, nadšení šachisti. Navaľnyj sa odvážil urobiť najodvážnejší ťah: obetovať sám seba."

Tvrdý odkaz Putinovi

"Pán Putin, nie ste nič iné ako tyran. A vďaka odvážnej vysvetľujúcej práci Alexeja Navaľného a ďalších to bude čoskoro vedieť celý svet," znie Pavelcov odkaz pred príchodom ruského prezidenta do Ženevy. Svoj protest, prezentovaný "hore bez" v predvečer očakávanej schôdzky, načasoval Pavelec perfektne, uviedol denník.

VIDEO Čech (38) púta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Magali Girardin/Keystone via AP)

Podľa amerických činiteľov, na ktorých sa odvoláva AP, bude Navaľného prípad jednou z tém rozhovoru medzi Bidenom a Putinom.

Viac o téme: ProtestVladimir PutinČechŽenevaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu