Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nicholsonová si udržala post šéfky Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Lucia Ďuriš Nicholsonová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) bola v pondelok v Európskom parlamente (EP) opätovne potvrdená ako šéfka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL).

Nicholsonová predsednícke kreslo prestížneho výboru získala pôvodne v mene politickej frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), keď o túto  pozíciu sa uchádzala aj poľská expremiérka Beata Szydlová. Poslankyňa však kvôli sporom v hodnotových a ľudskoprávnych témach s vedením frakcie v máji túto skupinu opustila a stala sa členkou liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE). Zároveň sa jej - v súlade s vnútorným poriadkom EP - podarilo udržať si šéfovanie výboru EMPL.

Konzervatívci sa pokúsili tento stav zvrátiť, avšak pondelňajšie hlasovanie členov výboru EMPL na situácii nič nezmenilo. Za udržanie Nicholsonovej v tejto funkcii sa vyslovilo 38 poslancov už v prvom kole hlasovania, kým jej súperka, španielska europoslankyňa Margarita de la Pisa Carriónová, z frakcie ECR, získala len 15 hlasov.

"Som nesmierne rada, že mám medzi kolegami z výboru EMPL aj po dvoch rokoch takú silnú podporu, že ma veľkou väčšinou zvolili za šéfku," uviedla Nicholsonová. Upozornila, že to pociťuje ako silný záväzok a spresnila, že s neúspešnou španielskou protikandidátkou má korektné pracovné vzťahy. Podľa jej slov je to zároveň dobrý signál pre liberálov z EP, že sa v jej osobe nepomýlili.

Vedenie ECR v tlačovom vyhlásení uviedlo, že "hlboko ľutuje" rozhodnutie členov uvedeného výboru uprednostniť Nicholsonovú. Podľa ECR tým poslanci ignorovali dohody zamerané na zachovanie demokratických princípov pluralizmu a spravodlivosti v europarlamente ako aj prerozdeľovanie funkcií pre politické skupiny podľa takzvaného D´Hondtovho kľúča.

Viac o téme: Európsky parlamentLucia Ďuriš Nicholsonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu