Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Brutálny útok ozbrojencov v africkom štáte: Vyžiadal si sto mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OUAGADOUGOU - Približne 100 civilistov zahynulo v noci na sobotu pri útoku ozbrojencov na dedinu na severe afrického štátu Burkina Faso. Ide o najtragickejší útok v krajine od roku 2015, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne zdroje a tamojšiu vládu.

Útočníci podľa zdroja z bezpečnostných zložiek vpadli do dediny Solhan v provincii Yagha pri hraniciach s Nigerom. Vláda vyhlásila trojdňový smútok a útočníkov označila za teroristov. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. K masovému útoku došlo niekoľko hodín po tom, čo neznámi ozbrojenci v piatok zaútočili na dedinu Tadaryat v rovnakom burkinskom regióne. Útok si vyžiadal 14 mŕtvych.

Dedina Tadaryat sa nachádza blízko hraníc s Mali na severe a Nigerom na východe. Burkina Faso bojuje od roku 2015 s násilím džihádistov, keď do jej severných oblastí začali z Mali a Nigeru prenikať bojovníci napojení na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Pri útokoch džihádistov zahynulo odvtedy vyše 1200 ľudí a viac ako milión utieklo zo svojich domovov.

Viac o téme: MŕtviOzbrojenciútok Burkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu