Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia štúdia priniesla dôkaz: Kombinácia týchto vakcín je veľmi účinná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Podľa nedávnej nemeckej štúdie očkovanie proti CovidU-19 vakcínou AstraZeneca nasledované vakcínou od spoločnosti Biontech/Pfizer nemá žiadne nevýhody, pokiaľ ide o účinnosť a znášanlivosť. Kombinácia prípravkov v intervale desiatich až dvanástich týždňov je dobre tolerovaná a vyvoláva imunitné odpovede porovnateľné s reakciou na sériu očkovaní dvoma vakcínami Biontech, napísal na twitteri vedec Leif Erik Sander z berlínskeho Charité. Španielska štúdia nedávno dospela k podobnému záveru.

Na pozadí série zmiešaných očkovaní je odporúčanie Stálej očkovacej komisie (Stiko) v Nemecku po zriedkavých, ale závažných komplikáciách po zavedení očkovaní vakcínou AstraZeneca, najmä medzi mladšími ľuďmi. Z hľadiska rizika a prínosu sa osobám mladším ako 60 rokov, ktoré už boli očkované vakcínou AstraZeneca, odporúča vykonať druhé očkovanie vakcínou mRNA, ako je Biontech/Pfizer. Odborníci však stále majú nedostatok spoľahlivých údajov o bezpečnosti a účinnosti.

Varovanie expertov: Už onedlho hrozí Európe ďalšia vlna pandémie KORONAVÍRUSU

Údaje od 340 hodnotených subjektov

Priebežné hodnotenie Charité bolo zverejnené ako takzvaná preprintová verzia. To znamená, že ešte stále čaká na posúdenie externými odborníkmi a na ich zverejnenie v odbornom časopise. Sanderov tím zhromaždil a porovnal údaje od približne 340 zdravotníckych pracovníkov, ktorí boli očkovaní medzi koncom roku 2020 a 21. májom - jedna skupina dvakrát vakcínou od spoločnosti Biontech/Pfizer v rozmedzí troch týždňov a ďalšia s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca ako prvou - a vakcínou Biontech pri druhom očkovaní.

Frankfurtská virologička Sandra Ciesek na twitteri napísala, že ide o „dôležité údaje“. Napísala: „Stručne povedané: imunitná odpoveď je (podľa očakávania) veľmi dobrá a porovnateľná s očkovaním rovnakou vakcínou mRNA.“ Virológ a politik SPD Karl Lauterbach tweetoval: „Táto kombinácia je dobre tolerovaná a má o niečo silnejší účinok ako dvojnásobné Biontech očkovanie. Túto kombináciu možno odporučiť.“

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovanieVakcínaKombinácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu