Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Babišova vláda prežila hlasovanie o vyhlásení nedôvery: Komunisti sa rozhodli pre odchod zo sály

Andrej Babiš Zobraziť galériu (5)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA (AP Photo/David Josek))

PRAHA - Vláda českého premiéra Andreja Babiša prežila vo štvrtok hlasovanie o vyslovení nedôvery v českej Poslaneckej snemovni, ktoré iniciovala časť opozície.

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 89 poslancov a proti ich bolo 82. Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných prinajmenšom 101 hlasov. Informoval o tom spravodajský server ČT24.

Poslanci pristúpili k hlasovaniu vo štvrtok neskoro večer po viac, ako 11 hodinách rokovaní. Kabinet podľa očakávaní podržali poslanci komunistickej strany, ktorí pred hlasovaním opustili sálu a nepriamo tak podporili Babišov menšinový kabinet ANO a ČSSD.

"KSČM sa rozhodla pre jednotný odchod zo sály, a nie pre aktívne vyslovenie nedôvery vláde," povedal jeden z členov strany Jiří Dolejš, ktorého citovala ČT24. Zdôraznil, že dôležité je ukázať jednotu vo vnútri strany.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/David Josek))

Rokovanie vyvolali koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátov s hnutím STAN. Predseda ODS Petr Fiala na úvod schôdze v mene navrhovateľov nazval hlasovanie "testom toho, či vláda stále zastupuje väčšinu voličov, ktorí jej v roku 2017 odovzdali svoj hlas vo voľbách".

Ako dôvody na ukončenie Babišovej vlády menoval okrem iného zle zvládnutú pandémiu koronavírusu, pričom kritizoval pričasté zmeny na poste ministra zdravotníctva. Pripomenul tiež, že súdy opakovane rušili alebo upozorňovali na nezákonnosť niektorých opatrení. Vláda podľa jeho slov tiež diskriminovala podnikateľov, ako napríklad malé obchody a služby. Ďalšími dôvodmi sú postup vlády v kauze Vrbětice či údajný konflikt záujmov Babiša vo vzťahu k firme Agrofert.

Samotný Babiš výsledky práce svojej vlády obhajoval, pričom spomenul napríklad navýšenie dôchodkov. Obvinenia z konfliktu záujmov odmietol.

Viac o téme: ČeskoHlasovanieOpozíciaAndrej BabišParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu