Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česká vláda schválila návrh zákona na odškodnenie obyvateľov v okolí Vrbětíc

Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach.
Požiar muničného areálu v českých Vrběticiach. (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

PRAHA - Česká vláda na svojom pondelňajšom zasadnutí podporila poslanecký návrh zákona o odškodnení za výbuchy v muničných skladoch vo Vrběticiah, ku ktorým došlo v októbri a decembri roku 2014. Na Twitteri to potvrdil český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, ktorý bol predkladateľom tohto návrhu.

Zákon počíta s odškodnením zhruba 660 miliónov českých  korún (25,68 milióna eur) za obmedzenia spôsobené výbuchmi dvoch muničných skladov. Peniaze sa majú rozdeliť medzi Zlínsky kraj a tamojšie obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a ich obyvateľov, informovala česká spravodajská televízia ČT24.

Hamáček v príspevku na Twitteri informoval, že teraz sa chystá spraviť maximum pre urýchlené schválenie legislatívy aj v parlamente. Legislatívnu normu predložila skupina poslancov zo všetkých frakcií okrem SPD a KDU-ČSL na čele s ministrom vnútra Hamáčkem a predsedom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Areál v čase explózií spravoval český štátny Vojenský technický ústav. České bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do výbuchov boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby, čo nedávno vyvolalo diplomatickú roztržku ČR s Ruskom.

Viac o téme: VládaČeskoVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu