Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čína uvoľnila rodinnú politiku: Párom povolila mať až tri deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínska vláda v pondelok opäť uvoľnila rodinnú politiku a povolila párom mať až tri deti, informovali agentúry DPA a AP s odvolaním sa na miestne média.

 K uvoľneniu došlo v súvislosti s posledným sčítaním obyvateľstva, ktoré ukázalo, že čínska populácia starne. "Implementácia zákona, ktorý povoľuje mať párom tri deti, a ďalšie podporné opatrenia majú napomôcť vylepšiť štruktúru čínskej populácie," píše sa v správe médií po pondelkovom zasadnutí Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktorý hostil prezident Si Ťin-pching.

Čína zaviedla "politiku jedného dieťaťa" v roku 1979 so snahou spomaliť rýchly nárast populácie. Opatrenie bolo zrušené v roku 2016, čínska vláda vtedy povolila občanom mať dve deti. V roku 2016 Čína zaznamenala mierny nárast počtu pôrodov. Od roku 2017 však miera pôrodnosti v Číne neustále klesá. Údaje ukazujú, že v roku 2020 bolo v Číne približne desať miliónov registrovaných pôrodov, čo je o 15 percent menej než v roku 2019.

Zmena tak nepriniesla očakávanú populačnú explóziu; emancipované čínske ženy totiž často odkladajú alebo sa vyhýbajú pôrodu a mladé páry obviňujú z neschopnosti založiť si rodinu rastúce náklady na živobytie či nedostatočnú pomoc od štátu. Očakáva sa, že počet čínskych dôchodcov sa do roku 2025 zvýši na 300 miliónov.

Viac o téme: DetiČínaNariadeniaPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu