Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Éra utláčanej Číny je nenávratne preč: Prezident Si Ťin-pching vyzdvihol komunistickú stranu

Príhovor čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga Zobraziť galériu (3)
Príhovor čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga (Zdroj: SITA (AP Photo/Andy Wong))

PEKING - Čínsky ľud vyniká nielen v prekonávaní prežitkov starého sveta, ale buduje tiež svet nový. Éra utláčanej Číny je nenávratne preč. Uviedol to vo štvrtok čínsky prezident Si Ťin-pching v príhovore na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men), kde vrcholia oslavy 100. výročia založenia vládnucej komunistickej strany, píšu agentúry AFP a Reuters.

Si Ťin-pching počas príhovoru viackrát vyzdvihol prínos komunistickej strany, ktorá v krajine "pozdvihla príjmy, vymanila z chudoby milióny Číňanov, obnovila národnú hrdosť a zmenila podobu svetového vývoja". Zdôraznil tiež ambíciu zmodernizovať čínsku armádu "na úroveň svetových štandardov".

Éra utláčanej Číny je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Andy Wong))

Od svojho nástupu k moci pred deviatimi rokmi (v roku 2012 sa stal generálnym tajomníkom ústredného výboru strany, o rok neskôr prezidentom krajiny) sa Si Ťin-pching etabloval ako najmocnejší vládca Číny od čias Mao Ce-tunga, ktorý po porážke nacionalistov generála Čankajšeka v občianskej vojne založil v roku 1949 Čínsku ľudovú republiku (ČĽR). Si Ťin-pching nie je viazaný časovým limitom a vo veku 68 rokov pravdepodobne zostane vo funkcii aj v nasledujúcich rokoch.

Kým vo svojej vlasti uplatňuje potláčanie akejkoľvek politickej opozície a boj proti korupcii, v zahraničnej politike postupuje smerom k čoraz väčšej priebojnosti. Tá zahŕňa úsilie o ovládnutie Juhočínskeho mora, zastrašovanie Taiwanu či nadväzovanie úzkych vzťahov s Ruskom so zámerom znížiť vplyv Spojených štátov v medzinárodných záležitostiach.

Čínska vládnuca komunistická strana má v súčasnosti takmer 92 miliónov členov, čo je vyše šesť percent z celkového počtu 1,4 miliardy obyvateľov krajiny. Komunisti predstavujú značnú väčšinu vládnych činiteľov a vedúcich pracovníkov v štátnom priemysle.

Viac o téme: VýročieOslavyKomunistická stranaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu