Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vedci objavili znečistenie v jednej z vakcín proti KORONAVÍRUSU: Kontrola kvality nebola dostatočná!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

ULM - Vedci z nemeckého Ulmu zistili, že protikoronavírusová vakcína Astrazeneca má príliš vysoký obsah bielkovín. Podľa riaditeľa štúdie je pravdepodobné, že väčšina z nich nebude mať negatívne účinky na očkovaných ľudí. Výsledky však naznačili nedostatky v kontrole kvality.

Vedci z lekárskej fakulty univerzity v Ulme zistili kontamináciu bielkovinami vo vakcíne vyrobenej výrobcom Astrazeneca. V oznámení o preprintovej štúdii, vedci vysvetlili, že či je tým ovplyvnená účinnosť vakcíny, alebo či existuje súvislosť s reakciami na vakcínu, zatiaľ nevedia. Je potrebné to objasniť v ďalších výskumoch. Obsah bielkovín v jednej vakcinačnej dávke však bol vysoko nad teoreticky očakávaným množstvom.

Konšpirátori prerazili ďalšie dno: FOTO Stačilo pár hodín a smrť Jula Viršíka (†56) spojili s očkovaním!

V kruhoch britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti sa však naopak hovorí, že klinické skúsenosti naznačujú, že proteíny zostávajúce vo vakcíne sú na bezpečnej a v niektorých prípadoch na nižšej úrovni ako v iných podobne vyrábaných vakcínach. Nie je možné dosiahnuť stopercentnú čistotu. Spoločnosť pracuje na najvyšších možných štandardoch.

Vedci objavili znečistenie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Viac ako tisíc bielkovín v troch testovaných dávkach

Podľa štúdie sa našli ľudské a vírusové proteíny, najmä takzvané proteíny tepelného šoku. Celkovo sa v troch skúmaných dávkach našlo viac ako tisíc proteínov. Je nepravdepodobné, že väčšina z nich bude mať negatívne účinky na očkovaných, uviedol vedúci štúdie Stefan Kochanek. "Je však známe, že proteíny extracelulárneho tepelného šoku modulujú vrodené a získané imunitné reakcie a zosilňujú existujúce zápalové reakcie. Boli tiež spájané s autoimunitnými reakciami."

REPORTÁŽ z vakcinačného centra: Všetko fičí ako v úli! Denne zaočkujú tisícky ľudí, večer sa začína šou

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

Prítomnosť proteínov naznačuje nedostatočné postupy kontroly kvality, zdôraznil Kochanek. Revíziou výrobného procesu a kontrolou kvality je možné zvýšiť účinnosť a bezpečnosť vakcíny.

Viac o téme: OčkovanieZnečistenieBielkovinyProteínyAstrazenecam vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu