Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Macron prehovoril o genocíde v Rwande: Francúzsko po rokoch priznalo spoluzodpovednosť

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Christian Hartmann)

KIGALI - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok počas návštevy Rwandy uznal spoluzodpovednosť svojej krajiny v súvislosti s genocídou v tejto východoafrickej krajine z roku 1994, počas ktorej zahynulo približne 800.000 príslušníkov menšinovej etnickej skupiny Tutsiov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnes, keď tu pri vás stojím s pokorou a úctou, som prišiel uznať našu zodpovednosť," vyhlásil Macron v prejave pri Pamätníku genocídy nachádzajúcom sa v rwandskom hlavnom meste Kigali, kde je pochovaných viac ako 250.000 zabitých Tutsiov.

Paríž podľa neho nesie vinu za to, že fakticky podporoval vtedajší rwandský režim a že ignoroval varovania o hroziacich masakrách. "Francúzsko má svoju úlohu, príbeh a politickú zodpovednosť voči Rwande. Má aj povinnosť - postaviť sa dejinám čelom a uznať utrpenie, ktoré spôsobilo rwandskému ľudu tým, že si pridlho viac než skúmanie pravdy cenilo mlčanie," povedal Macron.

Zároveň však zdôraznil, že Francúzsko nemá žiaden priamy podiel na samotnej genocíde. Otázka zodpovednosti Francúzska v súvislosti s rwandskou genocídou dlhodobo ovplyvňuje vzťahy medzi Francúzskom a Rwandou - vedenou kontroverzným prezidentom Paulom Kagamem - ale aj vzťahy Paríža s ďalšími štátmi Afriky.

Naposledy navštívil Rwandu prezident Francúzska, konkrétne Nicolas Sarkozy, v roku 2010. Niektorí dúfali v to, že Macron počas návštevy Rwandy prednesie v mene Francúzska úplné ospravedlnenie, čo sa napokon nestalo. Súčasný šéf Elyzejského paláca však podľa AFP zašiel vo svojich výrokoch ďalej ako jeho predchodcovia. Len tí, čo prežili tieto hrôzy, "môžu odpustiť a dať nám dar odpustenia", dodal Macron vo svojom prejave v Kigali.

Viac o téme: GenocídaFrancúzskoRwandaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu