Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bielorusko umožní Rusku konzulárny prístup k zadržanej priateľke Prataseviča

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP/Darko Bandic)

MOSKVA - Bielorusko umožní konzulárny prístup k ruskej občianke Sofii Sapegovej, zadržanej priateľke novinára Ramana Prateseviča. Bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej to v utorok prisľúbil svojmu náprotivku Sergejovi Lavrovovi počas telefonického rozhovoru, informovala agentúra TASS.

"Počas rozhovoru o situácii ruskej občianky Sofii Sapegovej, ktorá sa taktiež nachádzala na palube lietadla, bieloruská strana priľúbila, že k nej čoskoro umožní konzulárny prístup," uviedol Lavrov vo vyhlásení. Okrem toho sa Lavrov a Makej zhodli na tom, že je nevyhnutné komplexné a objektívne vyšetrenie incidentu. Makej opäť zdôraznil, že Bielorusko je pripravené poskytnúť všetky potrebné informácie a spolupracovať so všetkými zodpovednými medzinárodnými štruktúrami.

Zadržanie bieloruského novinára Ramana
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits, File)

Bieloruský opozičný novinár a aktivista Pratasevič bol zadržaný 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali byť nepravdivé. Spolu s ním bola zadržaná aj jeho priateľka Sofia Sapegová, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín.

Viac o téme: PriateľkaRuskoBieloruskoKonzulárny prístupRaman Prasatevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu