Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

S Martinom (40) sa rozišla priateľka: Desivá pomsta! Za jazdy jej strhol volant do protiidúceho auta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA - Krajský súd v Ostrave v piatok poslal Martina Majlinga na sedem rokov do väzenia za pokus o ťažké ublíženie na zdraví. Uznal ho vinným, že úmyselne strhol svojej priateľke volant auta do protismeru vo chvíli, keď tadiaľ išlo ďalšie vozidlo. Nehoda sa skončila bez vážnejších následkov len vďaka ženinej rýchlej reakcii. Majling bol obžalovaný z pokusu o trojnásobnú vraždu, súd ale čin prekvalifikoval.

Vodička (30) na Superb ťukla auto na križovatke a ušla: VIDEO Takýto drsný koniec asi nečakala!

Udalosť sa stala v roku 2017 na Novojičínsku. Majling mal podľa súdu zlosť, pretože o šesť rokov mladšia priateľka sa s ním v ten deň rozišla, pohádali sa a bol opitý. Vo chvíli, kedy jej strhol volant doľava, išlo v protismere auto s dvoma ľuďmi, jeho priateľke sa ale podarilo volant strhnúť naspäť, takže autá sa o sebe len obtreli bokom.

Zatiaľ čo druhé vozidlo zastavilo, Majling podľa súdu strhol žene volant ešte raz. Na to už vodička nestihla reagovať a auto vyšlo mimo cestu, kde narazilo do brehu potoka. Žena utrpela pri náraze pomliaždeniny, obžalovaný vyviazol bez závažnejších zranení. V druhom vozidle nebol zranený nikto.

S Martinom (40) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Martin tvrdí, že si nič nepamätá

Obžalovaný vinu popieral. Na súde tvrdil, že si nič nepamätá. Predseda senátu Daniel Hřivňacký povedal, že jeho vina ale bola jednoznačne preukázaná. Potvrdzujú ju ako bývalá priateľka, tak cestujúci z druhého vozidla i ďalší svedkovia, ktorí volali na tiesňovú linku.

Auto je možné považovať za zbraň. Štátny zástupca Vít Legerský už predtým povedal, že Majling si mal byť vedomý toho, že nehoda sa môže skončiť smrťou ľudí cestujúcich v autách. Podľa obžaloby hrozila čelná zrážka oboch vozidiel, sudca v piatok ale uviedol, že aj z výpovede Majlingovej expriateľky vyplýva, že nehrozil čelný, ale bočný stret áut. To bol jeden z dôvodov pre prekvalifikovanie činu.

Obžalovaný si podľa sudcu musel byť vedomý, že v protiidúcom aute musí byť minimálne vodič. Okrem priateľky, na ktorú mal zlosť, tak podľa súdu Majling zákerne vystavil ujme na zdraví aj ľudí, ktorí s ním nemali nič spoločné. Išlo z jeho strany o zámerný manéver, nie je ale dôkaz, že by mal v úmysle niekoho zabiť. "Možno jednoznačne vyvodiť minimálne nepriamy úmysel obžalovaného spôsobiť vážne zranenia členov posádky oboch vozidiel," povedal sudca. Súd preto čin prekvalifikoval z pokusu o vraždu na pokus o ťažké ublíženie na zdraví.

S Martinom (40) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prokurátor si nechal lehotu na odvolenie

"Klient vinu popiera, takže nemôže byť nikdy rád za odsudzujúci rozsudok," povedal obhajca Vadim Rybář. Dodal, že je ale rád, že súd vec prekvalifikoval na čin, za ktorý je nižšia trestná sadzba.

Súd Majlingovi takisto na štyri roky zakázal šoférovanie. Obžalovaný aj prokurátor si ponechali lehotu na prípadné odvolanie. Legerský povedal, že chce počkať na písomné odôvodnenie rozsudku.

"Podľa môjho názoru je kľúčová rýchlosť a charakter úseku, ktorým tie vozidlá prechádzali, menej potom to, či by došlo k čelnému alebo bočnému stretu. Pretože ak sa vozidlá zrazia v takej rýchlosti, kedy jedno z nich ide 70 (kilometrov za hodinu), druhé ide 80, potom aj keď dôjde k bočnému stretu, tak tie vozidlá sa môžu stať úplne neovládateľnými a môže sa s nimi stať čokoľvek" povedal prokurátor.

Viac o téme: NehodaExpriateľkaUblíženie na zdravíSúd Martin Mailing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu