Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Merkelová chce rokovať o prímerí s Hamasom: Celé obyvateľstvo Gazy využívajú ako živý štít

Angela Merkelová Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok vyhlásila, že pre pokrok v snahe o prímerie na Blízkom východe sú nevyhnutné "nepriame rokovania" s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra AFP.

"Samozrejme, že tu musia byť nepriame rokovania s Hamasom," povedala Merkelová na fóre o Európe v Berlíne. Ako dodala, Egypt i ďalšie arabské krajiny už s týmto palestínskym radikálnym hnutím rokujú. "Samozrejme, že Hamas musí byť zahrnutý, pretože bez Hamasu nebude prímerie," podotkla nemecká kancelárka.

Merkelová chce rokovať o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Adel Hana)

Na Blízky východ vo štvrtok pricestoval nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Vyjadril Izraelu solidaritu a uviedol, že židovský štát má právo na sebaobranu pred útokmi palestínskych militantov. Zároveň vyzval na prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi počas najnovšej vlny násilia v danom regióne, ktorá si už vyžiadala stovky obetí a zranených.

Maas sa stretol so šéfom izraelskej diplomacie Gabim Aškenazim, ktorý Hamas obviňuje z "dvoch druhov vojnových zločinov". Militanti hnutia podľa neho totiž "strieľajú z obývaných oblastí Gazy na izraelských občanov, pričom celé obyvateľstvo Gazy využívajú ako živé štíty."

Merkelová chce rokovať o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Heidi Levine)

Nemecký minister zahraničných vecí sa má v predjordánskom Ramalláhu stretnúť aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Neplánuje však stretnutie s predstaviteľmi hnutia Hamas, ktoré Európska únia považuje za teroristickú organizáciu, píše AFP.

Viac o téme: PrímerieRokovanie Angela MerkelováIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu