Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mesto trápi tajomná choroba mozgu: Lekári sú bezradní! Pacientov ničí šialenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONCTON - Lekári v Kanade narazili na pacientov s príznakmi podobnými Creutzfeldt-Jakobovej chorobe - zriedkavej smrteľnej chorobe, ktorá postihuje mozog. To, čo našli, ich zmiatlo.

Neurológ Alier Marrero je bezradný. V meste Moncton v kanadskej provincii New Brunswick sa pacienti už roky liečia na Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, chorobu mozgu. Chorí ľudia trpia stratou pamäti, majú ťažkosti s rozprávaním alebo stratou kontroly nad motorickými schopnosťami. Ale čoraz viac sa stáva, že pacienti s rovnakými príznakmi majú negatívny výsledok na Creutzfeldt-Jakobovu chorobu.

FOTO Zomrela kráska (†20) z Miss Universe: Otáčali sa za ňou všetci muži, vážna príčina smrti

Od roku 2015 bolo v samotnom Monctone hospitalizovaných 48 ľudí, šesť z nich zatiaľ zomrelo, informoval Washington Post. Test Creutzfeldt-Jakob ukázal negatívny výsledok pre všetkých z nich. Toto ochorenie sa zameriava na všetky vekové skupiny vrátane ľudí vo veku od 18 do 85 rokov, ako aj žien a mužov. Vedci a lekári sa teraz pýtajú, čo by mohlo stáť za novou chorobou.

Mesto trápi tajomná choroba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pacienti si myslia, že ich blízki boli vymenení

„Tak rýchlu progresiu ochorenia a konšteláciu príznakov som nikdy nevidel,“ uviedol Michael Strong, neurológ z Kanadského inštitútu pre výskum zdravia.

Spočiatku môžu pacienti pociťovať u predtým zdravých jedincov zmeny správania, ako je úzkosť, depresia a podráždenosť, spolu s nevysvetliteľnou bolesťou, bolesťami svalov a kŕčmi. Jedným z príznakov, ktorý je obzvlášť zničujúci pre príbuzných, je šialenstvo v podobe capgrasovho syndrómu, presvedčenie, že členov rodiny nahradili podvodníci.

Mesto trápi tajomná choroba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzorky krvi neposkytli nijaké jasné informácie o tom, odkiaľ by choroba mohla pochádzať. „Našou prvou spoločnou myšlienkou je, že v prostredí týchto pacientov existuje toxický prvok, ktorý vyvoláva degeneratívne zmeny,“ hovorí doktor Marrero z Dr. Georges-L.-Dumont University Hospital Center.

Pochádza choroba z morských rias?

Preto neexistuje iná liečba ako zmiernenie niektorých príznakov. V súčasnosti sa predpokladá, že choroba nie je genetická a že má dvojročnú inkubačnú dobu.

Jedným z toxínov, na ktorý sa vedci zamerali, je beta-methylamino-L-alanín, ktorý je produkovaný sinicami alebo kvetmi modrozelených rias. Ďalším je kyselina domoová, prirodzene sa vyskytujúci toxín produkovaný určitými druhmi rias, ktorý bol zodpovedný za smrteľné rozšírenie kontaminovaných morských plodov v Kanade v roku 1987.

Mesto trápi tajomná choroba
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Stále neexistujú jednoznačné dôkazy, podľa ktorých by sa choroba dala vysledovať späť k riasam v tejto oblasti. Kvôli koronavírusovej pandémii postupuje výskum veľmi pomaly, hovorí Michael Strong.

Viac o téme: MozogChorobaLekáriZáhadaŠialenstvoKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu