Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladíci (†29, †19) mali kradnúť v obchode: Mučenie a vražda! Toto s nimi vraj urobili ochrankári

Polícia prípad stále vyšetruje.
Polícia prípad stále vyšetruje. (Zdroj: YouTube/Band Jornalismo)

RIO DE JANEIRO - Brazílska polícia vyšetruje mučenie a následnú vraždu dvoch mladých černochov, ktorých údajne po krádeži mäsa v supermarkete odovzdali strážcovia do rúk obchodníkov s drogami.

Po Floydovi ďalší škandál: Polícia strelila muža (†42) zozadu do hlavy! Bola to poprava, tvrdí právnička

Prípad sa odohral v Salvádore, správnom stredisku štátu Bahia na severovýchode krajiny. Dvadsaťdeväťročný Bruno a jeho devätnásťročný synovec Yan boli podľa pozostalých zavraždení kvôli údajnej krádeži potravín. Podľa výpovede príbuzných strýko poslal svojej priateľke správu, v ktorej prosil, aby mu požičala sumu zodpovedajúcu v prepočte 110 eurám. Tvrdil, že túto sumu musí odovzdať ochranke supermarketu, aby zaplatil za údajne ukradnuté balíčky mäsa, inak ho odovzdajú obchodníkom s drogami, uviedol v komuniké úrad, ktorý má v štáte Bahia na starosti dodržiavanie ľudských práv.

Telá oboch mužov sa následne našli v inej štvrti so známkami mučenia a so strelnými zraneniami. Polícia uviedla, že analyzuje zábery z kamier a že vypočula zamestnancov supermarketu, príbuzných obetí a ďalších svedkov. Verziu pozostalých, že ochranka supermarketu odovzdala oboch mužov obchodníkom s drogami, ale ešte musia vyšetrovatelia potvrdiť. Reťazec supermarketov Atakadao Atakarejo medzitým uistil, že plne spolupracuje pri policajnom vyšetrovaní a vyjadril solidaritu s obeťami. Uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Podobných prípadov je viac

Médiá v tejto súvislosti pripomenuli prípad z minulého novembra, ktorý v Brazílii vyvolal veľa emócií. Tisíce ľudí demonštrovali v uliciach po tom, čo dvaja belošskí ochrankári supermarketu Carrefour v juhobrazílskom Porto Alegre umlátili na parkovisku pred obchodom štyridsaťročného Afrobrazílčana potom, čo sa pohádal s pokladníčkou. Všetko sa odohralo 20. novembra, ktorý je zhodou okolností v Brazílii Národným dňom čiernej hrdosti.

Podľa agentúry EFE asi 56 percent z 210 miliónov obyvateľov Brazílie nie sú belosi, väčšina z nich je afrobrazílskeho pôvodu. A práve táto časť populácie najviac bojuje s chudobou, nezamestnanosťou aj policajným násilím.

Viac o téme: KrádežMučeniePolícia Brazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu