Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO India na pokraji zúfalstva: KORONAVÍRUSOVÁ pomoc od USA prichádza v poslednej chvíli

Spojené štáty dopravili pandemickú pomoc do Indie Zobraziť galériu (5)
Spojené štáty dopravili pandemickú pomoc do Indie (Zdroj: TASR/Prakash Singh/Pool via AP)

NAÍ DILLÍ - Spojené štáty v piatok dopravili do Indie prvú časť sľúbenej zdravotnej pomoci, informovala agentúra AFP. Vojenské transportné lietadlo, ktoré pristálo na medzinárodnom letisku v Naí Dillí, priviezlo viac ako 400 kyslíkových fliaš a ďalšieho vybavenia pre nemocnice, i takmer jeden milión rýchlotestov.

Americký prezident Joe Biden prisľúbil v pondelok v telefonáte s indickým premiérom Naréndrom Módím okamžitú pomoc Indii, ktorá čelí prudkému nárastu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom.

Spojené štáty dopravili pandemickú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Prakash Singh/Pool via AP)

Americké úrady uviedli, že v najbližších dňoch do Indie letecky dopravia ďalšie vybavenie. Pomoc Indii poskytli aj ďalšie krajiny i Európska únia.

Spojené štáty dopravili pandemickú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Prakash Singh/Pool via AP)

Rekordný prírastok, očkovacie centrá v Bombaji zatvorili

India zaznamenala za posledných 24 hodín opäť rekordný prírastok nakazených novým koronavírusom, a síce 386.452 nových prípadov. Zároveň tam pribudlo aj s 3498 súvisiacich úmrtí. S odvolaním sa na údaje tamojších úradov o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

VIDEO India na pokraji
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Agentúra však zároveň upozornila aj na tvrdenia lekárskych odborníkov, ktorí sa domnievajú, že skutočné počty nakazených v tejto druhej najľudnatejšej krajine na svete môžu byť päť až desaťnásobne vyššie než oficiálne údaje.

Reuters zároveň informuje, že počnúc piatok sa na tri dni zatvorili všetky očkovacie centrá v indickej finančnej metropole Bombaj. Dôvodom takéhoto opatrenia je podľa úradov nedostatok vakcín. Len od konca februára, keď nabrala na intenzite druhá vlna nákazy, pribudlo v Indii približne 7,7 milióna prípadov infikovaných. Reuters pre porovnanie uvádza, že predošlých 7,7 milióna zaznamenali v krajine za takmer polroka. Celkovo v Indii od začiatku pandémie zaevidovali už viac ako 18 miliónov prípadov nákazy.

Vedci žiadajú vládu o zverejnenie dát

Indickí vedci vyzvali premiéra Naréndru Módího, aby jeho vláda zverejnila dáta o šírení nového koronavírusu, ktoré by im umožnili zachrániť ľudské životy.

Ako uvádza denník The Guadian, reakciu indických úradov na pandémiu sprevádza nedostatok údajov o šírení vírusu. Autori on-line výzvy, ktorú podpísalo viac ako 350 vedcov, žiadajú vládu, aby zverejnila údaje o sekvenovaní nových variantov koronavírusu, testovaní, uzdravených pacientoch a aj o tom, aké sú vedľajšie účinky vakcín.

Podrobnejšie údaje o testovaní nie sú podľa signatárov prístupné nielen pre odborníkov z mimovládneho sektora, ale dokonca aj pre niektorých vládnych zamestnancov. Okrem toho modelovanie predpovedí vývoja epidemickej situácie vykonávali vládou menovaní odborníci s nedostatkom informácií. Vedcom sa tiež nepodarilo získať informácie, ktoré by im umožnili predpovedať, koľko bude potrebných lôžok, kyslíka alebo jednotiek intenzívnej starostlivosti.

Viac o téme: PomocPandémiaUSAIndiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu