Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Premiéri V4 prijali spoločné vyhlásenie odsudzujúce Rusko: Tvrdšej verzii zabránil Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BUDAPEŠŤ - Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) prijali v pondelok spoločné vyhlásenie odsudzujúce Rusko, avšak tvrdšie sformulovanému postoju, ktoré navrhovalo Poľsko, zabránil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Plná podpora Česka, odsúdenie aktu agresie Ruska: Takto znie zásadné vyhlásenie premiérov V4!

Uviedol to v utorok spravodajský server hvg.hu s odvolaním sa na webový server euractiv.com. Poliaci navrhovali vyzvať Rusko, aby zastavilo projekt plynovodu Severný prúd 2, spájajúci Rusko s Nemeckom, pričom do tohto vyhlásenia voči Rusku chceli zakotviť aj rozhodné stanovisko v otázkach Ukrajiny a Bieloruska.

Podľa euractiv.com napokon premiéri V4 schválili relatívne krátku spoločnú deklaráciu, v ktorej vyjadrili solidaritu s Českou republikou a odmietli ilegálne násilné činy, ktoré spáchali ruskí agenti. Orbán v súvislosti s pondelňajšou schôdzkou premiérov vyšehradského zoskupenia zverejnil na Facebooku iba poznámku: "Stojíme na strane Česka".

V4 egyeztetés: Csehország mellett vagyunk // V4 discussion: we stand in solidarity with the Czech Republic 🇵🇱🇭🇺🇸🇰🇨🇿

Uverejnil používateľ Orbán Viktor Pondelok 26. apríla 2021

Pondelkové stretnutie premiérov V4 formou videokonferencie zvolal poľský premiér Mateusz Morawiecki ako premiér krajiny predsedajúcej V4. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski vo vysielaní rozhlasovej stanice TOK FM vysvetlil, že schôdza V4 bola zvolaná v reakcii na to, čo sa stalo minulý týždeň - počnúc výsledkami vyšetrovania výbuchu v muničnom sklade v moravských Vrběticiach až po "diplomatickú vojnu" medzi Českom a Ruskom. Hlavným cieľom schôdzky premiérov V4 mala byť koordinácia zahraničnej politiky v regióne.

Viac o téme: NávrhPrijatieVyhlásenieRuskoPoľskoV4Viktor OrbánPredsedovia vlád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu