Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vražda Georgea Floyda (†46): FOTO Hrozné podozrenie u súdneho lekára, bolo to všetko klamstvo?

Derek Chauvin čelí obvineniu z vraždy Afroameričana Zobraziť galériu (3)
Derek Chauvin čelí obvineniu z vraždy Afroameričana (Zdroj: YouTube/CBS Evening News, SITA/AP)

MINNEAPOLIS - Hlavný súdny lekár Dr. David Fowler vo svojej pitevnej správe ako príčinu smrti Georga Floyda srdcovú arytmiu v dôsledku predchádzajúcej choroby. Táto analýza však podľa zdravotníkov spochybňuje všetku jeho doterajšiu prácu.

George Floyd zomrel po zatknutí 25. mája 2019 v Minneapolise. Policajt Derek Chauvin mu kľačal na krku viac ako deväť minút. Medzičasom bol Chauvin uznaný vinným. Teraz existujú vážne podozrenia proti koronerovi. Povedal vedome nepravdu?

Záhada v prípade vraždy Floyda (†46): VIDEO Čo za podozrivý fľak mal odsúdený policajt na ruke?

Americké úrady chcú preskúmať všetky výsledky pitiev Dr. Fowlera, týkajúce sa policajného násilia. Oznámili to Marylandský generálny prokurátor Brian Frosh a guvernér Larry Hogan. Fowler pracoval ako patológ v rokoch 2002 až 2019. Teraz je na dôchodku.

Dr. David Fowler je v podozrení, že upravil pitevnú správu v prospech Chauvina.
Zobraziť galériu (3)
Dr. David Fowler je v podozrení, že upravil pitevnú správu v prospech Chauvina.  (Zdroj: SITA/ Court TV via AP, Pool)

V procese vraždy expolicajta Dereka Chauvina Fowler vypovedal, že smrť Georga Floyda bola pravdepodobne spôsobená náhlou arytmiou vyvolanou predošlou srdcovou chorobou. Príčinu smrti považuje za „dosť nejasnú“, uviedol patológ.

Keď vtedajší policajt vrah Chauvin kľakol Floydovi na krk, ten stále hovoril: „Nemôžem dýchať“. Niekoľko expertov pri procese uviedlo, že Floyd zomrel na nedostatok kyslíka v dôsledku spôsobu, akým ho polícia držala na zemi.

Fowler na súde odporoval odborníkom

V súčasnosti je podaná žaloba na Fowlera a ďalších úradníkov v prípade Antona Blacka († 19). Mladý Afroameričan bol v roku 2018 zabitý v policajnom zaistení v Marylande. Fowler tiež v tomto prípade rozhodol, že smrť Blacka nebola spôsobená konaním polície. Policajti údajne stláčali Antona Blacka k zemi šesť minút pred jeho smrťou.

VIDEO, z ktorého mrazí: Policajt zastrelil len 16-ročné dievča!

Otvorený list od kolegov Fowlera

431 amerických zdravotníkov medzičasom kritizovalo Fowlerovu prácu v otvorenom liste prokurátorovi. V prípade Floyda bola Fowlerova analýza doteraz tak „mimo štandardnej praxe vyšetrovania úmrtí vo väzbe“, že je možné spochybniť všetky jeho predchádzajúce práce, uvádza sa v liste. Hovorca súdneho lekárstva uviedol, že úrad sa „zaviazal k transparentnosti a bude plne spolupracovať pri vyšetrovaní“.

Policajt, ktorý usmrtil Floyda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Court TV via AP, Pool)

Fowler povedal pre Baltimore Sun, že nielen on sám je zodpovedný za pitevné správy. Svoje výpovede v procese o Floydovej smrti už nechcel komentovať.

Jedna vec je istá. Bývalého policajta Dereka Chauvina uznala minulý utorok súdna porota v Minneapolise za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Georgea Floyda. Chauvin stále čaká na vyhlásenie trestu. Naplánované je na 16. júna o 13.30 h. miestneho času (20.30 h. SELČ) na príslušnom súde v americkom štáte Minnesota.

Viac o téme: VideoPolicajtiZatýkanieSúdny lekárMinneapolisGeorge FloydDavid Fowler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu