Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA nasadili bombardéry a lietadlovú loď na podporu stiahnutia z Afganistanu

Minister obrany USA Lloyd Austin,
Minister obrany USA Lloyd Austin, (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany nasadilo na Blízkom východe bombardéry B-52 a predĺžilo prítomnosť lietadlovej lode v regióne na podporu stiahnutia amerických vojakov z Afganistanu, uviedol v piatok hovorca rezortu John Kirby.

Podľa jeho slov sa minister obrany Lloyd Austin rozhodol ponechať plavidlo USS Dwight D. Eisenhower v regióne Centrálneho velenia armády USA na dlhšie obdobie, a to v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Joe Bidena stiahnuť do septembra všetky americké sily z Afganistanu. "A schválil pridanie niektorých bombardérov s dlhým doletom, ktoré budú umiestnené v tomto regióne. Do regiónu dorazili dva zo strojov B-52," uviedol Kirby.

Bombardéry B-52 zvyčajne sídlia v Katare, kde má americká armáda dôležitú základňu, poznamenala agentúra AFP. Kirby nevylúčil myšlienku, že by bolo možné vyslať ďalšie posily, ktoré by zabezpečili hladké a bezpečné stiahnutie približne 2500 amerických vojakov a ďalších 16.000 civilistov podporujúcich americkú operáciu v Afganistane. V krajine je tiež ďalších 7000 vojakov NATO, ktorí sú závislí od materiálnej a bezpečnostnej podpory USA, dodala AFP.

Viac o téme: Lietadlová loďBombardérUSAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu