Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Reportéri bez hraníc o slobode tlače: Slovensko si pohoršilo! Kritika útokov expremiéra Matoviča

Reportéri bez hraníc si všímajú Matovičovu kritiku médií. Zobraziť galériu (3)
Reportéri bez hraníc si všímajú Matovičovu kritiku médií. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

PARÍŽ - Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok vo svojom výročnom rebríčku slobody tlače varovala, že žurnalistika je úplne alebo čiastočne blokovaná v takmer troch štvrtinách zo 180 krajín, ktoré tento index pokrýva. Veľmi sa nedarilo ani Slovensku. Odborníci si všimli viaceré nedostatky. Medzi inými aj správanie sa vtedajšieho premiéra Igora Matoviča k novinárskej obci.

Ako je na tom v hodnotení Slovensko? Slovenskej republike patrí v aktuálnom vydaní indexu slobody tlače 35. miesto, čo je pokles o dve miesta oproti vlaňajšku. Informovala o tom agentúra AFP.

VIDEO Expremiér Igor Matovič pred týždňom opäť utiekol pred novinárskymi otázkami

Expremiér Matovič opäť uteká pred otázkami novinárov počas rokovania vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Vražda Kuciaka

Reportéri bez hraníc sa venujú vo svojej správe o situácii na Slovensku. Píšu napríklad o prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice z roku 2018. Poznamenávajú, že dve osoby boli za čin odsúdené, jedna za sprostredkovanie. Zdôraznili, že Marian Kočner bol spod obžaloby oslobodený.

Reportéri bez hraníc o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako článok vysvetľuje, aj na posadí tejto kauzy vyhral populista Igor Matovič parlamentné voľby. Opakovane potom útočil na novinárov. Aj za to, že písali o tom, že jeho diplomovka bola plagiát a kritizovali ho za to, že nezvláda boj s pandémiou koronavírusu.

Súkromné médiá pod vplyvom oligarchov

Rozbor sa zmieňuje aj o stave médií na Slovensku. Vláda kvôli pandémii odložila legislatívne plány na ochranu novinárov a ich zdrojov a zlepšenie redakčnej a finančnej nezávislosti verejnoprávneho rozhlasu a televízie RTVS. Vládna koalícia napriek tomu urobila krok správnym smerom, keď iniciovala verejné vypočutia s cieľom zvoliť členov Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Správa však tiež tvrdí, že nezávislosť súkromných médií je medzitým ohrozená vplyvom oligarchov, ktorí ich vlastnia.

Ilustračná foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo hovorí globálny index?

Podľa tohtoročného globálneho indexu novinárskej profesii "úplne alebo vážne bránilo" 73 krajín, zatiaľ čo v 59 ďalších štátoch bola "obmedzovaná". Reportéri bez hraníc upozornili, že mnoho vlád koronavírusovú pandémiu využilo na zhoršenie potlačenia slobody tlače.

Na čele rebríčka je Nórsko, nasleduje Fínsko, Švédsko a Dánsko a Kostarika. Na opačnom konci sa umiestnili Eritrea, Severná Kórea, Turkménsko, Čína a Džibutsko.

Kauza vraždy Klaus-Volzovej sa opäť odkladá: Rusko si na súd bude musieť počkať

Najpriaznivejším kontinentom pre novinárov je aj naďalej Európa, hoci aj tu si RSF všimli nárast násilia voči novinárom.

Novinárska organizácia RSF poukázala na klesajúcu dôveru v médiá, podnecovanú politickou polarizáciou a dezinformáciami na internete.

"Žurnalistika je najlepšou vakcínou proti dezinformáciám," povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire. "Bohužiaľ, jej produkciu a distribúciu príliš často blokujú politické, ekonomické, technologické a niekedy dokonca i kultúrne faktory," dodal.

Viac o téme: útokySlobodaMédiáIgor MatovičMarian Kéočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu