Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Babiš dúfa, že v polovici prázdnin by mohlo byť Česko v normále

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš vyjadril v nedeľu v súvislosti s pandémiou nádej, že jeho krajina by mohla "normálne fungovať" na konci júla tohto roka. Podľa vlastných slov predpokladá, že sa situácia bude vďaka rýchlejšiemu očkovaniu zlepšovať, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Pevne dúfam, že sa nám to podarí a možno už koncom júla budeme v normále. Ale nechcem nič sľubovať," povedal Babiš vo svojom pravidelnom príhovore, ktorý zverejňuje na Facebooku.

Doplnil, že koncom budúceho týždňa by sa mohla otvoriť registrácia na očkovanie pre vekovú skupinu 60 a viac rokov. Prerokuje to v pondelok česká vláda. Česko v uplynulých týždňoch zrýchlilo očkovanie. Denne v krajine podajú vakcínu proti covidu viac ako 60.000 ľuďom. Celkovo dostalo najmenej jednu dávku očkovacej látky 1,592 milióna ľudí a obe dávky 856.000 osôb.

Babiš mal podľa svojho vyjadrenia ešte v nedeľu rokovať s ministrom zdravotníctva Petrom Arenbergerom o tom, aké ďalšie opatrenia by v Česku mohli zmierniť 26. apríla v prípade, ak bude epidemiologická situácia dobrá. Pripomenul, že prioritou zostávajú deti a šport.

Najmenej prípadov od 13. septembra

V Česku pribudlo v nedeľu ďalších 823 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o 162 menej než pred týždňom. Ide o najnižší denný prírastok od 13. septembra. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR, informoval server Novinky.cz. Hospitalizovaných bolo k pondelkovému ránu 3913 ľudí, čo je o 45 menej ako deň predtým, a o 1346 menej ako pred týždňom. Vo vážnom stave je 879 pacientov. V súvislosti s koronavírusom pribudlo 30 úmrtí. Menej ako 100 úmrtí denne registrujú úrady nepretržite od 10. apríla.

V ČR od začiatku pandémie potvrdili 1.602.711 prípadov nákazy koronavírusom a 28.532 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Doteraz tam podali 2.468.196 dávok vakcín proti novému koronavírusu. Tzv. reprodukčné číslo, udávajúce rýchlosť šírenia vírusu, zostáva na hodnote 0,73. Ak je reprodukčné číslo vyššie ako jeden, epidémia sa zrýchľuje.

Viac o téme: ČeskoOčkovanieAndrej BabišKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu