Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Navaľného lekárov odmietli vpustiť do nemocnice: Otázky už má aj európsky súd

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

VLADIMIR - Tím lekárov vrátane osobnej lekárky chorého kritika Kremľa Alexeja Navaľného odmietli v utorok pustiť do trestaneckej kolónie, kde vo väzenskej nemocnici liečia opozičného tohto politika. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Navaľnyj (44) začal 31. marca protestnú hladovku a jeho lekársky tím cez víkend varoval, že zdravotný stav sa mu zhoršuje tak rýchlo, že môže "v ktorúkoľvek minútu" zomrieť. Väzenská služba v Rusku, ktorá opakovane bránila lekárom Navaľného, aby ho navštívili, ho v pondelok premiestnila z trestaneckej kolónie vo Vladimirskej oblasti, približne 100 kilometrov východne od Moskvy, do zdravotníckeho zariadenia v inej kolónii v tej istej oblasti.

Tím lekárov aj jeho osobná lekárka Anastasia Vasiljevová sa mnohokrát pokúsili navštíviť ho, ale zakaždým ich odmietli. V utorok ráno tomuto tímu znovu zakázali navštíviť Navaľného, ale dostali odporúčanie, aby sa o to znovu v priebehu dňa pokúsili. "Toto je mimoriadne neúctivé voči ľuďom, ktorí si prišli splniť svoju ľudskú povinnosť, lekársku povinnosť pomôcť pacientovi," uviedla pre AFP Vasiljevová pred kolóniou. "Teraz hovoríme len o zdraví a živote," dodala.

Navaľného právnici tiež prišli v utorok k trestaneckej kolónii a vpustili ich, informoval novinár z AFP z miesta. Navaľnyj si odpykáva dva a pol roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného prepustenia v starej kauze sprenevery, v ktorej ho odsúdili. Navaľnyj vyhlasuje, že tento prípad proti nemu je politicky motivovaný.

Opozičného politika zatkli v januári okamžite po jeho návrate do Ruska z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Navaľnyj obviňuje z útoku novičkom prezidenta Vladimira Putina, ale toto tvrdenie Kremeľ opakovane poprel. Navaľnyj začal protestnú hladovku preto, aby dostal náležitú liečbu, pretože trpí veľkými bolesťami chrbta a znecitlivením nôh. Podľa slov jeho tímu zrejme trpí poškodením obličiek a hrozí mu zástava srdca.

Navaľnyj je veľmi slabý 

Väznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj je "veľmi slabý" a nedostáva lekársku starostlivosť. Povedala to v utorok jeho právnička Oľga Michajlovová, informovala agentúra AFP. "Je veľmi slabý. Je preňho náročné rozprávať a sadnúť si," povedala Michajlovová novinárom pre trestaneckej kolóniou. Dodala, že "v tomto prípade nedochádza k poskytovaniu medicínskej starostlivosti". Preto vyzvala, aby bol Navaľnyj prevezený do bežnej civilnej nemocnice v hlavnom meste Moskva.

ESĽP sa pýta Ruska, či je pobyt Navaľného vo väzení zlučiteľný s právom na život

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zaslal v pondelok Ruskej federácii otázky týkajúce sa väzenských podmienok opozičného politika Alexeja Navaľného. Tlačová agentúra AFP v utorok uviedla, že súdny orgán Rady Európy (RE) tak urobil len niekoľko hodín po tom, ako ruské orgány oznámili, že Navaľnyj bol hospitalizovaný, pričom jeho prívrženci v Rusku tvrdia, že väznený politik sa vo väzení dostal do situácie, keď bojuje o svoj život.

Dianie okolo hlavného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je v Rusku väznený od začiatku februára tohto roku a už tri týždne drží hladovku, prispieva k zvyšovaniu diplomatického napätia medzi Ruskom a Európskou úniou. ESĽP v tejto súvislosti zaslal ruskej vláde niekoľko otázok týkajúcich sa osudu väzneného politika - vrátane tej, či jeho pobyt vo väzení neporušuje jeho právo na život.

Súdny orgán Rady Európy, ktorej členom je aj Ruská federácia, sa v zaslanom liste rovnako zaujímal, do akej miery sú väzenské podmienky Navaľného a zaobchádzanie, ktorému je vystavený, v súlade s ustanoveniami Európskeho dohovoru o ľudských právach týkajúcich sa "práva na život" a "zákazu mučenia".

ESĽP už vo februári tohto roku požadoval prepustenie Navaľného s tvrdením, že jeho život je v ohrození, keďže vlani v auguste sa stal obeťou otravy, z čoho on osobne obviňuje Kremeľ. Európska únia medzitým vyzvala ruské orgány, aby Navaľnému umožnili "okamžitý prístup" k lekárom, ktorým dôveruje, a odkázala, že Rusko je za zdravotný stav väzneného Navaľného priamo zodpovedné.

Spojené štáty žiadajú, aby k Navaľnému okamžite pustili jeho lekárov

Spojené štáty v utorok vyzvali Rusko, aby väznenému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému "okamžite" umožnilo prístup k lekárom, ktorým dôveruje. Informovala o tom agentúra AFP. "Vyzývame ich, aby Navaľnému okamžite umožnili prístup k nevyhnutnej a nezávislej lekárskej starostlivosti," povedal novinárom hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Zdôraznil, že ruské úrady sú "zodpovedné za jeho zhoršujúci sa zdravotný stav". "Určite hľadáme a nebudeme váhať použiť ďalšie politické nástroje, ak by to malo byť v našom záujme a v záujme dodržiavania ľudských práv v Rusku, v kontexte prípadu pána Navaľného," dodal Price.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan predtým varoval pred "následkami v prípade, ak Navaľnyj zomrie".

Viac o téme: LekáriOtázkyPrístupRuskoEurópsky súd pre ľudské právaAlexej NavaľnyjVäzenská nemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu