Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Frost a Šefčovič zintenzívnia rokovania v otázke írsko-severoírskych hraníc

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Štvrtkové rokovania v Bruseli medzi podpredsedom Európskej komisie (EK) Marošom Šefčovičom a britským vyjednávačom pre brexit Davidom Frostom, ktoré sa týkali plnenia dohody o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ - vrátane ustanovení o tzv. írskej poistke - prebehli v konštruktívnej atmosfére. Uviedlo to v piatok britské Stále zastúpenie pri EÚ.

Rokovania medzi Šefčovičom a Frostom sa týkali aj pravidiel, ktoré v období po brexite majú fungovať na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom. Eurokomisia začala v marci právne kroky proti Británii v súvislosti s novým porušením podmienok dohody o brexite z roku 2019, okrem iného aj pre nedodržanie dôležitých ustanovení protokolu o Írsku a Severnom Írsku. Podľa tlačovej správy britského Stáleho zastúpenia v Bruseli Frost potvrdil, že intenzívne diskusie medzi spolupredsedami Rady pre partnerstvo EÚ a Spojeného kráľovstva o protokole o Írsku a Severnom Írsku z posledných týždňov viedli k objasneniu pretrvávajúcich problémov a došlo aj k určitej pozitívnej dynamike.

"Zostalo však niekoľko zložitých problémov a bolo dôležité o nich naďalej diskutovať. Lord Frost súhlasil s tým, že v nadchádzajúcich týždňoch by sa mali zintenzívniť kontakty na všetkých úrovniach," uvádza sa v tlačovej správe. Rovnaký zdroj spresňuje, že Frost vo štvrtok zopakoval záväzok Spojeného kráľovstva pracovať prostredníctvom spoločných orgánov stanovených v dohode o brexite a zdôraznil, že akékoľvek riešenia musia byť v súlade s hlavným záväzkom rešpektovať Veľkopiatkovú dohodu z roku 1998 vo všetkých jej rozmeroch a zabezpečiť čo možno najmenšie narušenie každodenného života v Severnom Írsku.

Frost a Šefčovič sa zároveň dohodli na ďalšej spolupráci, do ktorej už v blízkej budúcnosti zapoja aj obchodné skupiny, občiansku spoločnosť a ďalšie zainteresované strany v Severnom Írsku. Severné Írsko, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, zostalo po brexite súčasťou jednotného trhu Európskej únie, aby sa zabránilo zavedeniu kontrol na hraniciach s Írskou republikou, ktorá je členskou krajinou EÚ.

Viac o téme: HraniceRokovanie ÍrskoMaroš ŠefčovičDavid Frost
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu