Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maroš Šefčovič: EÚ urýchli súdne konanie voči Londýnu, ak si nesplní povinnosti

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

BRUSEL - Európskej únii neostane nič iné, ako urýchliť súdne konanie proti Spojenému kráľovstvu v prípade, že si Londýn nesplní svoje povinnosti voči Severnému Írsku obsiahnuté v dohode o brexite. Uviedol to v utorok podpredseda Európskej komisie (EK) Maros Šefčovič, ktorý v exekutíve EÚ zodpovedá za pobrexitové rokovania s Londýnom.

Šefčovičov kabinet  spresnil, že uvedené vyjadrenie bolo súčasťou jeho videopríhovoru na výročnej konferencii Fóra EÚ - Spojené kráľovstvo zameranej na tému pobrexitových vzťahov medzi oboma stranami.  

"Asi najväčšou výzvou pre EÚ bude to, ako môžeme obnoviť dôveru a upraviť náš vzťah s Britániou. Budovať si vzájomnú dôveru na partnerskej báze si však najprv vyžaduje spoluprácu a upustenie od prekvapení v podobe jednostranných akcií," uviedol Šefčovič, podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.

Jednostranné opatrenia, ktoré britská vláda prijala v marci tohto roku, boli podľa neho "bohužiaľ, v rozpore s duchom spoločného postupu a jednoznačne porušovali to, na čom sme sa dohodli".

"V reakcii na to sme museli začať právne konanie o porušení povinnosti, a ak Spojené kráľovstvo neprijme uspokojivé kroky na nápravu týchto opatrení, nezostane nám nič iné, ako tieto právne kroky urýchliť," uviedol Šefčovič.

Európska komisia a Spojené kráľovstvo sa minulý týždeň dohodli na predĺžení ochrannej lehoty do 30. septembra, čo oddialilo úplné vykonávanie colných kontrol a formalít v prípade zásielok mrazeného mäsa z Británie do Severného Írska. Zásielky, ktoré boli v súlade s protokolom o Írsku/Severom Írsku v dohode o brexite, vyvolali spor medzi Londýnom a Bruselom, ktorý médiá označili ako "klobásová vojna".

Uvedený protokol upravuje obchod po brexite medzi Spojeným kráľovstvom a britskou provinciou Severné Írsko, ktorá zostáva súčasťou jednotného trhu EÚ. Cieľom protokolu je chrániť zásady Veľkopiatkovej dohody z roku 1998 a zabrániť obnoveniu režimu tvrdej hranice medzi Írskou republikou a provinciou Severné Írsko.

Viac o téme: SankcieBritániaMaroš ŠefčovičBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu