Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brazílsky najvyšší súd potvrdil verdikt: Zrušili obvinenia voči exprezidentovi

Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva (Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner, File)

BRAZÍLIA - Brazílsky najvyšší súd vo štvrtok potvrdil marcový verdikt súdu, ktorý anuloval obvinenia z korupcie voči bývalému prezidentovu Luisovi Ináciovi Lulovi da Silvovi. Tomuto populárnemu ľavicovému politikovi sa tak uvoľnila cesta k opätovnej kandidatúre na post hlavy štátu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách naplánovaných na rok 2022, píše agentúra AFP.

Za potvrdenie rozsudku z 8. marca, ktorý zrušil obvinenia na základe procedurálnych dôvodov, no nešlo o oslobodenie, hlasovalo osem sudcov a traja boli proti. Sudca najvyššieho súdu Edson Fachin vtedy zrušil usvedčenie Lulu da Silvu v štyroch prípadoch, ktoré boli súčasťou rozsiahlej korupčnej kauzy okolo brazílskej štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Právnici 75-ročného exprezidenta, ktorých citovala agentúra DPA, uviedli, že toto rozhodnutie "obnovilo  právnu istotu a dôveryhodnosť v súdny systém našej krajiny".

Lula da Silva bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003-11. Súčasný krajne pravicový líder krajiny Jair Bolsonaro, ktorý čelí kritike z nezvládnutia boja proti pandémii koronavírusu, by podľa neho nemal byť opätovne zvolený. Exprezident Lula bol v roku 2018 pre korupciu a pranie špinavých peňazí odsúdený na 12 rokov a jeden mesiac väzenia. Hoci vtedy viedol v prieskumoch verejnej mienky, volieb sa zúčastniť nesmel. Bývalý prezident strávil vo väzení 18 mesiacov, až kým ho v roku 2019 prepustili na slobodu. Najvyšší súd vtedy totiž rozhodol, že odsúdenú osobu možno uväzniť až po tom, ako vyčerpá všetky odvolania. Lula tvrdí, že je nevinný a obvinenia voči nemu boli vykonštruované, aby ho takýmto spôsobom odstránili z politickej cesty.

Viac o téme: ExprezidentSúd Luiz Inácio Lula da SilvaBrizília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu