Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Brazília sa zobudila do povolebného rána, Bolsonaro išiel po prehre spať: Ministri ho vraj nesmú kontaktovať!

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (vľavo), ktorý sa uchádzal o ďalšie funkčné obdobie, prichádza voliť v druhom kole prezidentských volieb v brazílskom Riu de Janeiro v nedeľu 30. októbra 2022. Zobraziť galériu (2)
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (vľavo), ktorý sa uchádzal o ďalšie funkčné obdobie, prichádza voliť v druhom kole prezidentských volieb v brazílskom Riu de Janeiro v nedeľu 30. októbra 2022. (Zdroj: SITA/AP Photo/Silvia Izquierdo)

RIO DE JANEIRO - V brazílskych prezidentských voľbách zvíťazila ľavicovo orientovaná bývalá hlava štátu Luiz Inácio Lula da Silva. Jair Bolsonaro svoju prehru zatiaľ nekomentoval.

Bolsonarova porážka je prvým prípadom, keď sa brazílskemu prezidentovi nepodarilo byť znovuzvolený. Úradujúci prezident na výsledok zatiaľ verejne nereagoval – a to ani v online sieťach, kde je Bolsonaro zvyčajne veľmi aktívny. Podľa brazílskych médií išiel Bolsonaro spať krátko po 22:00.

Prezidentov poradca Mauro Cesar Cid varuje ministrov vlády pred pokusmi o kontakt s prezidentom. "O 22:06 boli svetlá v Palácio da Alvorada (oficiálna rezidencia brazílskeho prezidenta) vypnuté," povedal Mauro Cesar Cid.

Novozvolený Luiz Inácio Lula da Silva
Zobraziť galériu (2)
Novozvolený Luiz Inácio Lula da Silva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

Stúpenci Bolsonara už hovoria o sfalšovaných voľbách

Všetky oči sa teraz upierajú na neho – mnohí Brazílčania sa obávajú, že tak ako zvrhnutý americký prezident Trump, ani Bolsonaro neprijme volebnú porážku.

Vyjadrenie Eduarda Hegera na výsledky župných volieb (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Niektorí stúpenci Bolsonara sa zhromaždili v hlavnom meste Brasília a odmietli prijať výsledok. „Brazílsky ľud neprehltne sfalšované voľby a nenechajú našu krajinu napospas zlodejom,“ povedal jeden z podporovateľov.

Viac o téme: Voľby prezidentaBrazíliaLuiz Inácio Lula da SilvaJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu