Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vypätá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou: USA vysielajú do Čierneho mora dve vojnové lode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/U.S. Navy via AP)

ISTANBUL - Spojené štáty americké vyšlú na budúci týždeň do Čierneho mora dve vojnové lode. Podľa agentúry AFP to v piatok uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Napätie eskaluje: VIDEO Na východe Ukrajiny zabili ďalších vojakov, Rusko presúva lode do Čierneho mora

Lode preplávajú cez Bosporský prieliv a do Čierneho mora sa dostanú 14. a 15. apríla. V oblasti zostanú do 4., resp. 5. mája, uviedol zdroj z tureckého ministerstva zahraničných vecí. AFP pripomína, že Washington je povinný upovedomiť Ankaru o vyslaní svojich vojnových lodí cez prielivy Bospor a Dardanely najmenej 15 dní vopred. Vyplýva to z podmienok dohovoru z Montreux uzavretého v roku 1936. Podmienky tejto zmluvy umožňujú zahraničným vojnovým lodiam zostať v Čiernom mori 21 dní.  Agentúra Interfax dodala, že v súlade s dohovorom Turecko o plavbe amerických lodí informovalo aj Rusko.

Toto oznámenie prišlo v čase rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. AFP uviedla, že lode amerického námorníctva sa v tomto regióne vyskytujú bežne. Sú tam na podporu Ukrajiny, ktorá na východe svojho územia od roku 2014 bojuje s ozbrojenými zložkami podporovanými Ruskom. V rovnakom čase Rusko anektovalo Krymský polostrov, čím sa začala konfrontácia Ruska so Západom, ktorá pretrváva dodnes.

Rusko nedávno presunulo vojenské posily k svojim hraniciam s Ukrajinou, ako aj na Krym. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová vo štvrtok uviedla, že Rusko má teraz pri hraniciach s Ukrajinou najviac vojakov od roku 2014.

Konflikt na východe Ukrajiny, kde žije prevažne po rusky hovoriace obyvateľstvo, si vyžiadal viac ako 13.000 obetí a je problémom vo vzťahoch Moskvy so Západom. Intenzívne boje na východe Ukrajine síce v posledných rokoch utíchli, ale diplomatické riešenie postavenia oblastí na východe Ukrajiny je stále v nedohľadne, konštatovala AFP. Organizácia Spojených národov považuje Krymský polostrov naďalej za súčasť Ukrajiny a Kyjev sa zaviazal, že ho jedného dňa získa späť.

Nový americký prezident Joe Biden, ktorý mal v administratíve Baracka Obamu na starosti politiku Washingtonu na Ukrajine, je Ukrajincami považovaný za ich silného spojenca. Bidenov predchodca Donald Trump bol známy skôr ako obdivovateľ ruského prezidenta Vladimira Putina a Kyjev túto jeho pozíciu vnímal ako problém.

Viac o téme: LodeVojnovéUSAIstanbulČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu