Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Maďarsku pribudlo viac ako 7-tisíc nových prípadov, zomrelo vyše 200 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - V uplynulých 24 hodinách sa v Maďarsku nakazilo novým typom koronavírusu 7325 ľudí a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 285 pacientov, oznámil v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami sú obe hodnoty vysoké. Podľa spravodajského server portfolio.hu však je teraz ťažké vyhodnotiť trend vývoja tretej vlny koronavírusovej pandémie, pretože situáciu komplikuje vplyv veľkonočných sviatkov, kedy sa testovalo iba veľmi málo.

Denný nárast počtu nakazených je síce najvyšší za uplynulých šesť dní, avšak pokles kĺzavého mediánu pokračuje ďalej. Aktuálne je počet nakazených 262.574. V nemocniciach ošetrujú 11.363 pacientov, z ktorých 1364 potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Očkovanie prebieha vysokým tempom ďalej, prvú dávku vakcíny dostalo už 2.689.102 osôb. Kompletne je zaočkovaných už 1.126.139 ľudí. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 705.815 potvrdených prípadov nákazy a 22.966 úmrtí.

Stredné školy sa otvoria 10. mája po maturitách

Prezenčné vyučovanie na stredných školách v Maďarsku bude obnovené 10. mája, teda až po maturitách. V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas to v piatok vyhlásil premiér Viktor Orbán, dodajúc, že maturity budú iba v písomnej forme.

Pôvodne na všetkých školách malo byť obnovené vyučovanie 19. apríla. "Armáda vydezinfikovala všetky školy a pedagógov zaočkovali mimo poradia," pripomenul Orbán. Podľa jeho slov operačný štáb riešil v piatok aj otázku očkovania detí vo veku do 18 rokov, avšak zatiaľ nedospel k záveru. K povinnému otváraniu škôl 19. apríla predsedníčka Demokratických odborov pedagógov (PDSZ) Anna Komjáthyová vo štvrtok povedala, že z epidemiologického hľadiska je to pre každého veľmi riskantný krok.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

Študentské hnutie ADOM v tejto súvislosti požiadalo zákonodarcov, aby povinné otváranie škôl odložili. Hnutie súčasne vyzvalo študentov, aby v opačnom prípade bojkotovali v uvedenom čase nástup do škôl. Materské školy a základné školy v Maďarsku zatvorili 8. marca. Jasle zostali otvorené. Stredné a vysoké školy fungujú od vlaňajšieho 11. novembra v dištančnom režime. Očkovanie učiteľov sa začalo 1. apríla.

Viac o téme: PandémiaúmrtiaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu