Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko nebude objednávať nové vakcíny z Indie a z Číny

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko nebude objednávať ďalšie nové očkovacie látky proti novému typu koronavírusu z Indie a z Číny, ale sústredí sa na poslednú fázu dodávok vakcín objednaných z Ruska a Číny. Podľa komerčnej televízie ATV to povedal v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf diplomacie tak reagoval na pôvodné správy o tom, že Maďarsko dovezie v miliónových objemoch čínsku vakcínu spoločnosti CanSino a indickú očkovaciu látku Covishield. "Kľúčovou otázkou je termín dodávok, ako skoro a ako rýchlo dokážeme získať vakcíny, preto sa teraz už radšej sústredíme na poslednú fázu dodávok existujúcich ruských a čínskych zmlúv," povedal Szijjártó.

Podľa jeho vyjadrenia Rusko dodalo v dohodnutom termíne už 800.000 dávok, pričom v prvej fáze boli isté meškania, zostáva ešte doviesť 20O.000 dávok. Tie by mali doraziť v apríli. Čínska spoločnosť Sinopharm dodal v predstihu 100.000 dávok z 500.000 dohodnutých na apríl.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 262.574 osôb. Očkovanie prebieha vysokým tempom ďalej, prvú dávku vakcíny dostalo už 2.689.102 osôb. Kompletne je zaočkovaných už 1.126.139 ľudí. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 705.815 potvrdených prípadov nákazy a 22.966 úmrtí.

Viac o téme: VakcínyObjednanieČínaMaďarskoIndiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu