Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Merkelová podporuje krátkodobý celoplošný lockdown

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje krátkodobé plošné sprísnenie epidemiologických opatrení v Nemecku s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Uviedla to v stredu Merkelovej hovorkyňa Ulrike Demmerová, ktorú citovala agentúra AFP.

Merkelová podľa hovorkyne podporuje "krátky celoplošný lockdown", aby sa zmiernil nápor, ktorému je v súčasnosti vystavené nemecké zdravotníctvo. Nemecko v stredu zaznamenalo takmer 10.000 nových prípadov nákazy a počet prípadov na 100.000 obyvateľov za sedem dní dosiahol hodnotu 101,01.

Inštitút Roberta Kocha (RKI) však upozornil, že skutočný počet novonakazených môže byť aktuálne ešte vyšší z dôvodu oneskoreného nahlasovania nových prípadov po predĺženom veľkonočnom víkende. V Nemecku platí čiastočný lockdown už od novembra minulého roka. V posledných týždňoch však krajina zaznamenala opätovný nárast počtu prípadov nákazy, ku ktorému prispelo šírenie tzv. britského variantu koronavírusu.

Merkelová a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa na konci marca dohodli na prísnych celoplošných obmedzeniach vrátane zatvorenia prevádzok a možnosti zavedenia nočného zákazu vychádzania v oblastiach, kde sedemdňový priemer prekročí 100 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov.

Každá nemecká spolková krajina však môže rozhodovať o pravidlách na svojom území a niektoré z nich opatrenia nesprísnili, píše AFP. Ďalšia schôdzka kancelárky s krajinskými premiérmi, na ktorej sa bude hovoriť o pandemických opatreniach, je naplánovaná na pondelok 12. apríla.

Viac o téme: PandémiaNemeckoAngela MerkelováKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu