Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Chybné dáta: V roku 2020 zomrelo v Holandsku zrejme viac ľudí, ako sa uvádzalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Nové predbežné údaje z holandskej národnej štatistickej agentúry CBS naznačili, že v minulom roku mohlo na komplikácie spojené s koronavírusom zomrieť viac ako 20.000 ľudí, čo je výrazne nad doterajšími oficiálnymi údajmi. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa údajov CBS sa celkovým počtom 3904 obetí ochorenia COVID-19 za december vlaňajšia miera úmrtí na koronavírus vyšplhala na 20.030. Z toho je 17.357 jasne potvrdených úmrtí na COVID-19 a zvyšok (2673) je v rovine podozrenia. Šesťdesiat percent z vlaňajších obetí pandémie v Holandsku sa nachádzalo v nejakej forme ústavnej starostlivosti - v domovoch dôchodcov alebo opatrovateľských domovoch.

Oficiálny počet úmrtí na koronavírus za rok 2020, ktorý vlani uviedol inštitút verejného zdravia RIVM, bol okolo 11.500. Ide o údaj zahŕňajúci zosnulých ľudí, ktorí mali skutočne pozitívny test na koronavírus, čo znamená, že neeviduje tisíce nediagnostikovaných prípadov od začiatku pandémie. Agentúra CBS pripomenula, že zverejní podrobnejšiu analýzu o celkovej situácii v júni. Tlačová agentúra Reuters v utorok uviedla, že globálny počet obetí koronavírusu už prekročil tri milióny, pričom v súčasnosti je na tom najhoršie Brazília, ktorá eviduje jedno zo štyroch úmrtí na svete.

Viac o téme: HolandskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu