Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nemka vyhrala súd s chirurgom, ktorý ju premenil na muža

BERLÍN - Nemka, ktorá bola omylom vychovávaná ako chlapec, uspela na súde so žalobou na chirurga, ktorý ju v dobe dospievania "svojvoľne" premenil na muža.

Súd v Kolíne nad Rýnom uznal lekára vinným, ešte ale nerozhodol o výške odškodného pre žalobkyňu, ktorá sa vzdala svojho mužského mena. Ako kompenzáciu požaduje najmenej 100.000 €.

Dnes 48-ročná žena trpela poruchou zvanou kongenitálna adrenálna hyperplázia. Ide o dedičnú poruchu tvorby životne dôležitých hormónov v kôry nadľadvín, v dôsledku ktorého sa jedinec narodí s nejednoznačnými alebo obojpohlavnými genitáliami. Kvôli svojmu predĺženému klitorisu bola považovaná za chlapca.

Chirurga zažalovala za to, že jej odstránil maternicu a vaječníky, ktoré boli objavené v jej tele po prvýkrát pri operácii zápalu slepého čreva, ktorú podstúpila v puberte, v roku 1976.

Po tejto operáci jej bolo povedané, že je "zo 60% žena". Toto vyhlásenie zapôsobilo na dospievajúceho "chlapca" tak silno, že začal trpieť samovražednými sklonmi. Rodina kvôli tomu vyhľadala niekoľko odborníkov.

Lekári nenašli konkrétne dôkazy mužských genitálií v pacientovom tele a chromozomálna analýza ukázala, že ide o ženu. Tá ale o tomto zistení nebola informovaná. Chirurg sa následne rozhodol odstrániť jej ženské vnútorné orgány a neskôr pacientka podstúpila ďalšiu operáciu a hormonálnu liečbu k dokončeniu svojej premeny v muža.

Žena, ktorá sa neskôr stala ošetrovateľkou, sa už v roku 2006 dozvedela, ktoré orgány jej boli odstránené, rovnako ako skutočnosť, že zistenie o jej pohlavných chromozómoch bolo vedome zatajené.

Súd v Kolíne nad Rýnom na základe týchto skutočností dospel k verdiktu, že chirurg neposkytol svojmu pacientovi dostatok informácií o "povahe, podstate a rozsahu" operácie uskutočnenej v roku 1977.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu