Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V súvislosti so zrážkou vlakov v Egypte zatkli osem ľudí vrátane rušňovodičov

Zrážka dvoch vlakov v Egypte
Zrážka dvoch vlakov v Egypte (Zdroj: STIA/Youm7 via AP)

KÁHIRA - Egyptská generálna prokuratúra nariadila v pondelok zatknutie ôsmich ľudí v spojitosti s piatkovou tragickou zrážkou vlakov na juhu krajiny, ktorá si vyžiadala 18 mŕtvych a 200 zranených.

Úrad generálneho prokurátora podľa agentúry AFP oznámil, že nariadil viať do väzby rušňovodičov oboch vlakov, ich asistentov, zamestnanca riadiacej veže, šéfa dopravnej kontroly a dve ďalšie osoby. Prokuratúra zároveň  znížila na 18 počet životov, ktoré si vyžiadala piatková zrážka dvoch osobných vlakov. Egyptské úrady ešte v sobotu informovali o 19 mŕtvych, pričom pôvodne - v piatok - hlásili až 32 obetí. Prokuratúra v pondelok zároveň zvýšila na 200 počet osôb, ktoré pri zrážke utrpeli zranenia. Ešte v sobotu hlásilo ministerstvo zdravotníctva len 185 zranených. Väčšina zo zranených utrpela zlomeniny.

K zrážke vlakov došlo v provincii Súhádž, ležiacej na juhu Egypta, zhruba 460 kilometrov južne od hlavného mesta Káhira. Podľa piatkového vyjadrenia egyptského štátneho železničného dopravcu jeden z vlakov náhle zastavil po tom, ako neznámi pasažieri zatiahli vo viacerých vozňoch núdzové brzdy. Do stojaceho vlaku následne zozadu narazila druhá lokomotíva. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil, že zodpovedné osoby postihne "odstrašujúci trest".    

V Egypte došlo v minulých rokoch k viacerým tragickým železničným nehodám, ktoré boli obvykle pripisované zlej infraštruktúre či slabej údržbe samotných vlakov. Dosiaľ najhoršie takéto nešťastie sa stalo v roku 2002, keď pri požiari vlaku zahynulo viac ako 360 ľudí.

Viac o téme: ZatknutieZrážkaRušňovodičVlakyEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu