Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prelomová transplantácia: VIDEO Nová nádej pre pacientov s pľúcami zničenými KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

CHICAGO - Pacienti trpiaci Covidom-19 mohli doteraz dostať pľúca iba zdravých darcov. Teraz boli prvýkrát transplantované pľúca zotaveného pacienta z Covid-19.

Tím lekárov z Northwestern University Hospital v Chicagu prvýkrát transplantoval pľúca zotaveného pacienta z koronavírusu ťažko chorému pacientovi s Covid-19. Darca, ktorý medzitým zomrel, bol infikovaný vírusom, odvtedy sa však uzdravil. Príjemcom bol 60-ročný muž, ktorý musel byť od mája 2020 na pľúcnej ventilácii. Pacient bol umelo udržiavaný nažive štyri mesiace.

Podľa nemocnice bola operácia úspešná a muž sa zotavuje dobre. Pred zákrokom lekári skontrolovali pľúca darcu, ako informoval americký online portál „The Daily Beast“. Dbali na to, aby v nich nezostali zvyšky vírusu a aby pľúca bez problémov fungovali.

Minulý mesiac vyšlo najavo, že žena po podobnej operácii v Michigane zomrela.

Prelomová transplantácia: VIDEO Nová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Potreba transplantácií pľúc sa zvyšuje

Vo Viedni vložili lekári pacientke s Covidom nové pľúca vlani v máji. Tím v Chicagu to teraz urobil prvýkrát s pľúcami niekoho, kto tiež trpel Covidom. Darca chytil vírus vlani na jar a zotavil sa z neho. Neskôr zomrel kvôli okolnostiam, ktoré nemali nič spoločné s Covidom.

Koronavírusová pandémia zvyšuje potrebu darcovských pľúc. V súčasnosti je v USA na zozname čakateľov asi 1 000 ľudí. Úspešná transplantácia v Chicagu teraz otvára nové príležitosti pre lekárskych odborníkov. Mnoho z približne 30 miliónov ľudí trpiacich Covid-19 sú registrovaní ako potenciálni darcovia orgánov. Doteraz hrozilo, že budú všetci vylúčení z možnosti transplantácie pľúc.

Viac o téme: OperáciaPľúcaTransplantáciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu