Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministri zahraničných vecí a vnútra EÚ hovorili o migrácii a návratovej politike

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí a vnútra členských krajín EÚ v pondelok prostredníctvom neformálnej videokonferencie diskutovali o vonkajšom rozmere migračnej politiky Únie v kontexte nového paktu o migrácii a azyle.

Portugalské predsedníctvo v Rade EÚ informovalo, že podujatiu z Bruselu predsedali portugalský minister vnútra Eduardo Cabrita a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Ministri sa počas diskusií zamerali na spôsoby, ako presvedčiť krajiny severnej Afriky, aby prijali späť nelegálnych migrantov, ktorým bol odopretý vstup do 27-člennej Únie. EÚ totiž zvažuje prijať opatrenia, ktoré africkým krajinám nespolupracujúcim v oblasti návratovej politiky sťažia vydávanie európskych víz.

Tlačová agentúra AP v tejto súvislosti uviedla, že mnohí migranti, ktorí prichádzajú do Európy bez povolenia, strácajú alebo ničia svoje doklady totožnosti alebo používajú falošné doklady, takže je ťažké zistiť, z ktorej krajiny prišli, a poslať ich domov. "Musíme pracovať na bezpečnej, spravodlivej a legálnej migrácii. Musíme vytvoriť stimuly, aby sme prinútili tretie krajiny prijať ľudí, ktorých vraciame, a vytvoriť tok legálnej migrácie," uviedol Borrell po skončení ministerských debát.

Európska komisia už vypracovala zoznam 39 krajín, ktorý spresňuje, ako ktorá krajina spolupracuje s EÚ pri readmisii svojich štátnych príslušníkov. Ministri zahraničných vecí a vnútra v pondelok rokovali o tomto zozname a tiež o tom, aké "stimuly" prijať na to, aby tretie krajiny dodržiavali únijné predpisy. V prípade, že EÚ s niektorými krajinami nedosiahne dostatočný pokrok pri návratovej politike, je eurokomisia pripravená ešte v priebehu leta predložiť návrhy na obmedzenie vízovej politiky. A naopak, krajiny, ktoré budú ústretové voči pravidlám EÚ, sa môžu tešiť z "veľkorysejšej" vízovej politiky Bruselu. Európska komisia minimálne raz za rok hodnotí, do akej miery dotknuté krajiny spolupracujú pri readmisii svojich štátnych príslušníkov.

Viac o téme: DiskusiaMinistriMigráciaAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu