Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Proti karanténnym opatreniam protestovali v Budapešti stovky ľudí

Protest v Maďarsku proti epidemiologickým opatreniam
Protest v Maďarsku proti epidemiologickým opatreniam (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Proti karanténnym opatreniam počas koronavírusovej pandémie protestovali v Budapešti stovky ľudí na dvoch demonštráciách, informoval v pondelok spravodajský server telex.hu.

Prvé protestné zhromaždenie zorganizovala národná radikálna strana Hnutie Naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom), ktorá zmobilizovala na námestí Vigadó tér niekoľko stoviek demonštrantov. Polícia avizovala, že účastníkom protestu hrozí priestupkové konanie, pretože platí zákaz zhromažďovania. Policajti zisťovali identitu každého účastníka podujatia. Predseda tejto ultrapravicovej strany László Toroczkai v prejave požadoval ponechanie fungovania ekonomiky a odmietol zavedenie očkovacieho pasu.

Demonštranti sa napriek výzve policajtov, aby sa rozišli, presunuli na Kossuthovo námestie k budove parlamentu, kde parlamentná poslankyňa Hnutia Naša vlasť Dóra Dúróová oznámila, že úradu vlády predložia šesťbodový dokument s požiadavkami proti karanténnym opatreniam. Na Kossuthovom námestí sa napriek zákazu konala aj demonštrácia hnutia farmaceutika Györgya Gődénya, ktoré popiera existenciu nového druhu koronavírusu. Tam prišla stovka protestujúcich.

V Maďarsku je 15. marec štátnym sviatkom vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49. Operačný štáb minulý piatok v tejto súvislosti zdôraznil, že platí zákaz organizovania zhromaždení a aj účasti na nich.

Viac o téme: OpatreniaProtestyMaďarskoBudapešťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu