Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko zaočkovalo už takmer 18 percent obyvateľstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sandor Ujvari/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku zaočkovali proti novému druhu koronavírusu už 17,7 percenta obyvateľstva, čím je krajina v miere zaočkovanosti v rámci Európskej únie druhou v poradí. Vyhlásil to v pondelok v Budapešti štátny tajomník úradu vlády István György, ktorý je zodpovedný za program očkovania proti koronavírusu.

"Očkovanie prebieha nerušene, iba na niekoľkých miestach sa stalo, že sa zhromaždilo viac ľudí. Ešte stále sa ale stáva, že ľudia prichádzajú na očkovacie miesta podstatne skôr pred určeným termínom," povedal György podľa agentúry MTI. Dodal, že v nemocničných očkovacích miestach podávajú vakcíny spoločnosti Pfizer/BioNTech, pričom obvodní lekári očkujú vakcínami od firmy AstraZeneca.

György podotkol, že dodávky očkovacej látky z EÚ sú aj naďalej problematické, Maďarsko od spoločnosti AstraZeneca dostane v nadchádzajúcom období o niekoľko 100.000 vakcín menej. "Z toho je zrejmé, že bolo správne rozhodnutie vlády zaobstarať vakcíny z východu - z Číny i Ruska. Pomáha nám to účinne a rýchlo postupovať v programe očkovania," zdôraznil. V tejto fáze funguje v Maďarsku 5500 očkovacích miest, v etape masového podávania vakcín ich bude podľa jeho slov až 7000.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 7706 nakazených novým typom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 131 ľudí. Bilanciou koronavírusovej pandémie je v krajine už 524.196 infikovaných a 17.083 úmrtí. Aktuálne je nakazených 152.296 osôb. Hospitalizovaných je 9300 chorých s covidom, z nich 1008 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Na očkovanie sa zaregistrovalo vyše 3,2 milióna ľudí, z ktorých dosiaľ zaočkovali 1.334.595. Obe dávky očkovacej látky dostalo už 398.962 osôb.

Viac o téme: OčkovanieObyvateľstvoVakcínyMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu