Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na procese so starostom Dolného Chotára vypovedá Lehel Horváth

Na snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D.
Na snímke obvinený starosta obce Dolný Chotár František D. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Výpoveďou Lehela Horvátha, označovaného za hrobára zločineckej skupiny sátorovcov, pokračuje pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pojednávanie so starostom Dolného Chotára Františkom Dorom a spol., ktorí čelia obžalobe z viacerých vrážd a inej trestnej činnosti.

Lehel Horváth čelí aktuálne v rámci iného procesu obžalobe z účasti na piatich vraždách. Podľa jeho výpovede František Dora starší nebol členom zločineckej skupiny. Na pojednávanie sa nechali eskortovať František Dora a jeho syn František Dora mladší. Ďalší dvaja spoluobžalovaní - Ladislav A. a Roland Sz., dali súhlas obhajcom na pojednávanie vo svojej neprítomnosti.

Okrem Lehela H. je na programe výpoveď ďalších štyroch svedkov. Medzi nimi by mal vypovedať na 25-ročný trest odňatia slobody odsúdený člen gangu sátorovcov František Zakál alias Shrek. Jeho odsúdil Najvyšší súd SR v novembri 2019 za účasť na úkladnej vražde, zosnovaní zločineckej skupiny a aj za krivú výpoveď. Tej sa mal dopustiť v roku 2005, keď krivo vypovedal v snahe zdiskreditovať bývalého viceprezidenta Policajného zboru SR Jaroslava Spišiaka o tom, že prijal úplatok vo výške 300.000 slovenských korún.

František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Vraždy si mal objednávať František D., aby umlčal tzv. biele kone. Niektoré svoje obete zastavili pod zámienkou policajnej kontroly. V policajnom prestrojení ich presunuli do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti dali na ruky putá, niekoľko hodín ju strážili a potom presunuli na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju zaškrtili.

Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Gang sátorovcov mal mať na svedomí viac ako 80 ľudských životov.

Viac o téme: ProcesLehel HorváthDolný ChotárFrantišek Dora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu