Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľský exprezident Walęsa sa podrobí zákroku na srdci, národu poslal silný odkaz

Na snímke bývalý poľský prezident Lech Walesa
Na snímke bývalý poľský prezident Lech Walesa (Zdroj: TASR, /AP)

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident, nositeľ Nobelovej ceny za mier a odborársky aktivista Lech Walęsa zverejnil v nedeľu na sociálnych sieťach video, v ktorom oznamuje, že ho čaká zákrok na srdci.

Walęsa v ňom uviedol, že "čo bude ďalej, ukáže len čas". "Keďže neviem, kedy sa stretneme, alebo či vôbec sa stretneme, chcel by som povedať, že som urobil všetko pre to, aby som dobre slúžil národu," povedal Walęsa. Obrátil sa na svojich priaznivcov s výzvou, aby sa zaňho modlili.

Samotný niekdajší predák nezávislých odborov, robotníckeho hnutia Solidarita, ktoré v roku 1989 prinieslo Poľsku koniec komunizmu, neposkytol bližšie podrobnosti o svojom zdravotnom stave. Jeho tajomník Marek Kaczmar však agentúre AFP povedal, že Walęsa leží v nemocnici v súvislosti s plánovanou výmenou batérie v kardiostimulátore. Dodal však súčasne, že sa objavili "komplikácie: niektorá časť drôtu, ktorá je v srdci, je pravdepodobne zlomená".

Kaczmar spresnil, že Walęsa, ktorý neskôr zverejnil aj svoju fotografiu, ako sedí na invalidnom vozíku, "sa podrobil testom, absolvoval röntgen hrudníka" a v pondelok ráno ho čaká operácia. "Sme optimisti... Šéf je silný. Prežil veľa bitiek, tak dúfajme, že aj z tejto vyjde silnejší," vyhlásil Kaczmar.

Walęsa, ktorý pracoval ako elektrikár v prístavnom meste Gdansk, šokoval komunistický blok i celý svet, keď v roku 1980 viedol štrajk 17.000 zamestnancov lodenice. Komunistický režim bol vtedy donútený uznať Solidaritu ako prvú a jedinú nezávislú odborovú organizáciu v sovietskom bloku po tom, čo si v Poľsku získala milióny stúpencov. Walęsa za vedenie Solidarity v roku 1983 získal Nobelovu cenu za mier. Neskôr, v roku 1990, sa stal prvým povojnovým demokraticky zvoleným prezidentom Poľska.

Viac o téme: PoľskoLech Walęsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu