Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Francúzski aktivisti obsadili divadlá: Protest proti lockdownu v kultúre

Koronavírus vo Francúzsku
Koronavírus vo Francúzsku (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzski demonštranti v stredu obsadili tri štátne divadlá, požadujúc ukončenie zákazu, ktorý vláda uvalila na kultúrne aktivity v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Informovala o tom agentúra AFP.

Divadlá, kiná, múzeá a ďalšie kultúrne inštitúcie sú vo Francúzsku zatvorené už od vlaňajšieho októbra, keď bol v krajine zavedený posledný úplný lockdown. Naproti tomu opatrenia v niektorých iných sférach boli už medzičasom zrušené alebo zmiernené. Dlhodobé ochromenie kultúrneho života vyvoláva vo Francúzsku čoraz väčšie napätie. Už minulý týždeň pochodovalo niekoľko tisíc Francúzov v mestách po celej krajine a požadovali opätovné otvorenie kultúrneho sektora za dodržiavania pravidiel spoločenského odstupu.

Stredajší protestný pochod v Paríži sa skončil tým, že približne 50 ľudí si vynútilo vstup do zatvoreného divadla Odéon a odmietalo opustiť budovu. Rovnaké akcie sa uskutočnili v ďalších dvoch divadlách - Colline vo východnej časti Paríža a v Národnom divadle v Štrasburgu. Podobný okupačný protest uskutočnili už začiatkom týždňa francúzski vysokoškolskí študenti, ktorí strávili noc z pondelka na utorok v regionálnom divadle v meste Pau na juhu krajiny.

Karine Huetová, generálna tajomníčka Národnej únie hudobných umelcov vo Francúzsku, vyhlásila, že ide o "celoštátne hnutie" v prospech francúzskej kultúry, ktoré stále silnie a organizuje sa. Francúzsko má jeden z najštedrejších podporných systémov pre umelcov a poskytuje životné minimum všetkým ľuďom, ktorí pracujú v oblasti umenia a médií. Systém je však v dôsledku pretrvávajúcej koronakrízy pod veľkým tlakom.

Viac o téme: KultúraProtestFrancúzskoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu