Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Analytici o druhej vlne KORONAVÍRUSU: Z najhoršieho sme vonku, Slovensko ale obetovalo príliš veľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

BRATISLAVA - Analytici z projektu Dáta bez pátosu zverejnili dnes na svojej stránke na sociálnej sieti viacero dobrých správ, týkajúcich sa nášho boja s koronavírusom. Prichádza ďalší postupný pokles počtu infikovaných, pokles hospitalizovaných a konečne aj pokles úmrtí. Bohužiaľ, podľa nich nesprávnymi rozhodnutiami Slovensko obetovalo v druhej vlne svojich starkých.

Spomienkové VIDEO! Takto KORONAVÍRUS bičoval Slovensko: Odborníci si nemysleli, že prerastie do pandémie

Analytici uviedli, že v počte infikovaných zistených z PCR testov sme dnes v 7-dňovom priemere na čísle 2041, čo je úroveň spred troch týždňov, no našťastie z opačnej strany vlny. Od maxima 3. marca klesol počet infikovaných o 13 percent. V počte hospitalizovaných sme tesne nad počtom 3600, no už 10 dní pozvoľna klesáme a od maxima 1. marca činí rozdiel 6 percent. Dôležité bude však udržať aj pokles mobility.

Analytici o druhej vlne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Dáta bez pátosu)

V počte úmrtí sme prekročili hranicu 10000 "na+s" covidom a sme medzi piatimi európskymi krajinami s najvyšším počtom úmrtí na milión obyvateľov, pričom sa dostaneme do prvej trojky. Dobrou správou však je, že z najhoršieho sme podľa analytikov už vonku.

"Značne premorená krajina (s výraznými rozdielmi v 72 okresoch) vstáva z popola a teší sa na otváranie po Veľkej noci. Postupné očkovanie 4-mi schválenými "západnými" vakcínami je komplementárnym nástrojom pri budovaní protilátok obyvateľstva. Bude to dobré a dáme to napriek snahám politikov a ich rozhodnutiam," píše sa na stránke Dáta bez pátosu.

Analytici o druhej vlne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Dáta bez pátosu)

Smutnou správou podľa analytikov je, že "Slovensko v II. vlne obetovalo svojich starkých". Príčiny vidia v rezignácii boja s pandémiou od októbra, uvoľňovaní namiesto sprísňovania, v neskorom prijatí opatrení aj v celoplošnom prístupe namiesto boja v ohniskách. Zodpovednosť za to nesú regionálni hygienici, hlavný hygienik, minister zdravotníctva, premiér a vláda.

Viac o téme: HospitalizáciaKoronavírusCovid-19Dáta bez pátosuúmtia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu