Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo vytvorilo manuál na triáž pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vytvorilo v spolupráci s odborníkmi dokument, ktorý pomôže lekárovi pri rozhodovaní sa v etických a právnych otázkach o ďalšom prístupe k pacientovi. Dáva napríklad odporúčanie o napájaní pacienta na lôžko na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Vo štvrtok o tom informoval štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura.

"Dokument môže byť veľmi kvalitným odporúčaním pre lekárov prvého kontaktu na urgentných príjmoch, na OAIM alebo v teréne pre tých, ktorí priamo prichádzajú k pacientom, aby sa nerozhodovali len na základe nejakých subjektívnych kritérií, ale na základe nejakých objektívnych dát, ktoré majú základ aj v zahraničnej literatúre," povedal Stachura.

Poukázal na to, že na Slovensku je kritický počet intenzívnych lôžok, preto sa musia nastaviť objektívne kritériá, kto viac profituje z intenzívnej starostlivosti. Triáž, teda triedenie pacientov je len návodom pre lekárov, zatiaľ však vyhlásená nie je. Na základe bodovacieho systému, ktorý zahŕňa dve oblasti – chronické ochorenia a ich závažnosť a krehkosť pacienta, čiže jeho závislosť na iných, sa pacientovi následne poskytne buď intenzívna, konzervatívna alebo paliatívna starostlivosť. "Žiaden pacient nezostane bez zdravotnej starostlivosti," zdôraznil Stachura. Vek sa pri pacientoch nebude zohľadňovať.

Lekár a bioetik Jozef Glasa poznamenal, že lekári musia v súčasnej pandemickej situácii vykonávať vážne rozhodnutia, ide najmä o extrémne situácie. Takéto rozhodovanie je pre nich veľmi nepríjemné, preto sa snažili naplniť požiadavku na vytvorenie štandardov.

Právnik Ivan Humeník predpokladá, že ak si ľudia tento dokument budú čítať, budú vnímať silný apel na to, že štát a ani zdravotnícki pracovníci nerezignujú na nárok mať rovnaký prístup k pacientovi. Podľa tvorcov ide o dokument nielen pre lekárov, ale aj pre pacientsku verejnosť. Rozhodovanie sa má diať na základe transparentných a pochopiteľných kritérií. Materiál vo štvrtok odobril minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Dokument neslúži na to, aby lekárov chránil pred prípadnými žalobami. Ak však budú podľa tohto materiálu postupovať, budú môcť podľa neho povedať, že robili všetko najlepšie, čo vedeli. Stachura dodal, že verí, že celoslovenskú triáž nebudú musieť vyhlásiť.

Viac o téme: PandémiaManuálSlovenskoKoronavírusMinisterstvo zdravotníctvaTiráž pacientov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu