Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozzúrený dav nezastavili ani muži zákona: Pri protestoch v Grécku demonštranti zranili policajta

Policajt leží na zemi zranený počas potýčky v Aténachc Zobraziť galériu (3)
Policajt leží na zemi zranený počas potýčky v Aténachc (Zdroj: TASR/AP Photo/Aggelos Barai)

ATÉNY - Približne 5000 ľudí demonštrovalo v utorok večer v Aténach proti policajnému násiliu. Počas potýčok s demonštrantmi utrpel vážne zranenie hlavy jeden policajt, informovala agentúra AFP.

Demonštráciu v Aténach podnietil nedeľňajší incident, počas ktorého policajt - v rámci kontroly dodržiavania epidemiologických opatrení - zbil obuškom mladého muža. Videozáznam z tejto udalosti sa medzičasom stal virálnym a pobúril grécku verejnosť. Fotograf agentúry AFP uviedol, že k potýčkam na utorňajšom proteste došlo po tom, ako sa skupina približne 200 maskovaných demonštrantov vybrala smerom k policajnej stanici v Nea Smyrni na predmestí Atén. Práve na tamojšom neďalekom námestí s parčíkom, ktoré je obľúbeným miestom stretávania aj pre rodiny s deťmi, došlo k nedeľnej bitke.

Protestujúci v utorok hádzali smerom k tejto policajnej stanici kamene a tzv. molotovove koktaily, pričom polícia reagovala použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Demonštranti okrem toho zapálili zhruba desiatku odpadkových košov, a na mieste tak zasahovali aj hasiči. Poškodené boli tiež desiatky zaparkovaných áut. Zraneného policajta previezli do nemocnice. Polícia okrem toho informovala, že ešte pred samotnými potýčkami zadržala viacero demonštrantov, ktorí mali pri sebe molotovove koktaily a železné tyče. Výtržníci na proteste napádali aj novinárov a fotografov, píše AFP.

Policajt leží na zemi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Aggelos Barai)

Podľa odhadov polície sa na proteste zišlo približne 5000 ľudí. Viacerí z nich niesli transparenty, na ktorých volali po odchode policajtov zo svojej štvrte, či odkazovali na zmienený incident policajného násilia z nedele. Policajt bil obuškom mladého muža priamo pred zrakom ľudí s deťmi, a aj napriek tomu, že mladík kričal od bolesti, približuje AFP.

Samotná polícia sa bránila tvrdením, že do Nea Smyrny bola v nedeľu vyslaná pre početné sťažnosti na osoby, ktoré tam porušovali epidemiologické pravidlá. Uviedla tiež, že na mieste incidentu zaútočilo na jej príslušníkov približne 30 ľudí, ktorí dvoch z policajtov aj zranili. Miestni obyvatelia však tieto tvrdenia popierajú.

Policajt leží na zemi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Aggelos Barai)

Incident už začali vyšetrovať príslušné úrady, pričom grécka vláda konanie policajtov odsúdila, uvádza agentúra DPA. Kritikou reagovali aj ľavicovo orientované médiá aj politici či aktivisti, ktorí zvolali utorňajšiu demonštráciu. Protest bol podľa správ týchto médií spočiatku pokojný, narušila ho až skupina výtržníkov, ktorá v oblasti rozpútala chaos.

Viac o téme: ZranenieProtestyPolícia GréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu