Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biden podpísal výkonné nariadenie týkajúce sa podpory volebných práv

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden podpísal v nedeľu výkonné nariadenie, ktoré federálnym agentúram v USA nariaďuje, aby sa zasadzovali za rozšírenie a uľahčenie prístupu Američanov k volebným právam. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

"Každý oprávnený volič by mal mať možnosť odovzdať svoj hlas, ktorý bude započítaný," povedal Biden vo vopred nahratom videoposolstve pri príležitosti 56. výročia protestného pochodu, ktorý sa do amerických dejín zapísal ako "Krvavá nedeľa". Voči černošským aktivistom za voličské práva počas pochodu z mesta Selma do Montgomery v štáte Alabama v roku 1965 brutálne zasiahli štátne sily. Medzi demonštrantmi bol i ľudskoprávny aktivista a neskorší demokratický kongresman John Lewis, ktorý vlani podľahol rakovine.

Biden v najnovšom výkonnom nariadení žiada federálne agentúry, aby rozšírili prístup voličov k registrácii a volebným informáciám, modernizovali webstránky týkajúce sa volieb a od šéfov týchto agentúr chce, aby svojim zamestnancom zabezpečili voľno, keď budú môcť odvoliť alebo pracovať počas volieb ako dobrovoľníci. Do 200 dní majú prísť so "strategickým plánom" na zvýšenie volebnej účasti a predstaviť spôsoby, ako podporiť registráciu voličov.

K tomuto kroku došlo v čase, keď sa mnohé republikánmi vedené štáty USA snažia presadiť legislatívu okliešťujúcu prístup ľudí k hlasovaniu vo voľbách. Ide o reakciu na volebnú porážku exprezidenta Donalda Trumpa a jeho nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, približuje AFP. "Volební úradníci v 43 štátoch (USA) už predstavili viac ako 250 návrhov, ktoré Američanom sťažujú hlasovanie vo voľbách. Nemôžeme im dovoliť, aby uspeli," apeloval Biden. "Ak máte tie najlepšie myšlienky, nemusíte nič skrývať. Nechajte ľudí voliť," vyzval.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v stredu rozsiahlu reformu volebných zákonov, ktorú však nepodporil ani jeden republikán. Reformou sa teraz bude zaoberať Senát, kde však musí dostať najmenej 60 hlasov.

Cieľom tejto reformy je okrem iného odstrániť administratívne prekážky v hlasovaní - napríklad nariadiť automatickú registráciu voličov, rozšíriť predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, či obnoviť hlasovacie právo odsúdeným páchateľom trestných činov, ktorí si svoj trest už odpykali. Tieto zmeny by mohli prispieť k zvýšeniu volebnej účasti, a to najmú medzi príslušníkmi menšín, komentoval denník The New York Times.

Viac o téme: PodporaPrávaVolebnéUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu